De rol van de AI-creative

sep 2, 2024 | AI, Design

Waarom ik geen AI-expert ben

Ik ben altijd een beetje huiverig met het woordje ‘expert’. Persoonlijk vind ik dat er heel veel zelfbenoemde AI-experts zijn (voor mij is een AI-expert iemand die AI modellen bouwt), maar goed, in de termen die tegenwoordig gebruikt worden, en in vergelijking met het gebruik van veel anderen, durf ik mezelf wel AI-creative te noemen.

Een AI-creative is een professional die AI inzet om zijn of haar eigen creativiteit te versterken, tijd vrij te maken voor diepgaand creatief werk, en innovatieve oplossingen te bedenken die je anders misschien niet zou kunnen bedenken.

Ruimte voor je eigen creativiteit met AI

Ik gebruik AI om ruimte te maken voor mijn eigen creativiteit en niet als vervanging ervan. Waar veel mensen bang zijn voor het verdwijnen van hun (creatieve) baan, zie ik zelf meer potentie in AI als tool in je creatieve toolbox. AI kan bijvoorbeeld patronen herkennen, opties genereren en taken automatiseren, maar de eigen creatieve visie en intuïtie komen altijd van de ontwerper. De tool opent creatieve mogelijkheden die je eerder niet had en geeft dus ook nieuwe resultaten. AI is een stuk gereedschap dat je kunt inzetten voor het realiseren en verdiepen van jouw eigen creatieve visie, net als het kunnen maken van een schets met potlood op papier.

Er zijn bijvoorbeeld ontwerpers die niet of nauwelijks kunnen tekenen. Met moderne tools is die noodzaak ook een stuk minder groot, er zijn immers meer manieren om een beeld te vorm te geven dat alleen potlood op papier. Tegelijkertijd is het een skill waar ik zelf als creative altijd veel voordeel van heb gehad. Binnen een paar minuten kan ik een idee omzetten naar een schets. Dit scheelt veel tijd in het opstellen van voorstellen naar klanten. Ik kan sneller dan anderen visueel overbrengen wat ik voor me zie.

Hoe ik AI inzet als creative; 3 voorbeelden

Met AI werkt het net zo, je kunt je er tegen verzetten, maar je kunt het ook leren beheersen en inzetten als creatieve tool. Eindeloos zoeken naar de perfecte stockphoto voor oplevering van een concept, en dan, na een paar uur settlen voor een alternatief is nu echt verleden tijd. Hoewel Dall-E of Midjourney ook geen perfecte afbeeldingen genereren, komt het qua sfeerbeeld toch echt wel 95% in de buurt van wat ik zoek en kan ik makkelijker en sneller een voorstel doen aan de klant. De uiteindelijke fotografie voor het project wordt uiteraard door een professionele fotograaf gedaan. Want er gaat niets boven de echtheid en originaliteit van eigen foto’s.

Of heb je perfecte foto’s opgeleverd gekregen, maar heeft jouw advertentie of homepage toch echt meer ‘vlees’ nodig (extra ruimte op de foto voor bijvoorbeeld tekst)? Voorheen was ik in Photoshop uren aan het knippen en plakken of verlengen van achtergronden, een behoorlijke klus om het een beetje mooi voor elkaar te krijgen. Nu kan ik met behulp van Adobe Sensei links of rechts een stukje extra foto genereren. In een paar seconden.

Ook gebruik ik AI bij het stroomlijnen en ordenen van ideeen en researchdata. Ieder creatief concept is nou eenmaal gestoeld op veel onderzoek en documenten zoals missie & visie van een organisatie, kernwaarden, structuur, marktonderzoek etc. etc. Vaak krijg ik een brei van documenten aangeleverd (die soms ook nog eens in ontwikkeling zijn) en moet ik daar zelf informatie uit destilleren. Mijn custom gespecialiseerde ChatGPT weet welke informatie ik zoek en in welk format ik deze het liefst aangeleverd krijg. Een briefing voor een naam- of branding-brainstormsessie is hierdoor een stuk makkelijker en sneller op te zetten.

Een plek voor AI in je creatieve toolbox

Ik denk dat je met Artificial Intelligence in je toolbox als creative sneller en sterker concepten kunt ontwikkelen en uitproberen. Ook is het prettig voor klanten die visueel niet sterk zijn om een uitgebreidere voorproef te zien van je visie op het project. Met AI krijg je hierdoor meer ruimte en tijd om je te richten op het échte creatieve werk; het bedenken van creatieve oplossingen voor de problemen van je klant.

Als AI-creative moet je zelf de creatieve lead blijven behouden en de standaard bewaken, waarbij je AI inzet als hulp, vraagbaak en sparringpartner. Voor mij voelt het alsof ik altijd een stagiair tot mijn beschikking heb die niet te beroerd is om ook de vervelende klusjes voor me op te pakken. En, net als een echte stagiair, is AI niet perfect en moet je het soms meerdere keren vragen (prompten) of uitleggen wat je wil. Ook zitten er soms echte fouten in de output en moet je deze eruit filteren, daarom ben je zelf altijd in the lead. 

Ik verwacht dat AI zich de komende jaren verder zal ontwikkelen, en dat we als creatives steeds meer zullen profiteren van tools die ons niet alleen ondersteunen, maar ook inspireren. Als AI-creative blijf ik deze ontwikkelingen volgen en inzetten als partner in mijn creatieve werk.

———-

AI, het lijkt wel een toverwoord. Hoewel veel mensen er al wel over hebben gehoord, valt het ons op dat er nog maar weinigen zijn die het écht gebruiken in hun dagelijks leven en werk.

Bij het uitkomen van ChatGPT, nu al bijna 2 jaar (!) geleden, maakten we direct een account aan en begonnen voor het eerst te chatten met een nieuw soort intelligentie. Inmiddels is het een onmisbare collega, een sparringpartner (we hebben meerdere custom GPT’s) en zijn er vele AI-toepassingen die we gebruiken in ons bedrijf, maar ook in ons privéleven. Deze serie artikelen laat zien hoe wij AI inzetten als creatief en technisch bureau.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Onze eigen collectie web tools

Check onze Tools pagina
Share This