Workshop Website Optimalisatie

nov 3, 2018 | Algemeen, Design, How-to, Online marketing, Programmeren, Usability, Wordpress

Workshop Website Optimalisatie Economic Board Groningen - Roadbear Studios - Middelstum

Maandagmiddag mochten wij voor de implementatiemiddag van Economic Board Groningen in Herberg in de Valk in Middelstum (leuk tentje trouwens) een workshop website optimalisatie verzorgen. We kregen in onze knusse workshopruimte in totaal zo’n 15 ondernemers op ‘bezoek’ met allemaal concrete vragen over hun website en online gebeuren:

De workshops

De middag was voor ons verdeeld in twee groepen van allebei 1 uur. De eerste groep zat meteen heel vol. Met ongeveer 11 mensen, actieve ondernemers met allemaal een eigen bedrijf, eigen verhaal en eigen vraag was er weinig tijd om echt persoonlijk te kunnen helpen. Wel was er een hele fijne groepsdynamiek en gaven mensen elkaar eigenlijk antwoord op hun vragen. We kregen een soort samenwerking met heel veel persoonlijke ervaringen, verhalen en anekdotes rechtstreeks uit het dagelijkse (bedrijfs)leven.

Het was leuk en intensief, maar voor ons wel lastig dat je op sommige vragen niet 1 kant-en-klaar, voor iedereen toepasbaar antwoord kan geven. Klein voorbeeldje:

“Momenteel heb ik Facebook en Instagram gekoppeld en post ik op beide kanalen hetzelfde, is dat nou oké of kan het beter?”

Tja, dit hangt er helemaal van af wat voor bedrijf je hebt. Ben je eenmanszaak en doe je dus alles zelf? Nou prima, way to go! Coördineer je grote events? Dan kun je misschien in de aanloop naar je event een persoon aanwijzen die zich daar over ontfermd. De twee kanalen hebben natuurlijk een ander karakter. Bij Facebook gaat het om het sociale, het wie-kent-wie, oud-klasgenoten, familie, vrienden het zit er allemaal op. Instagram is wat anoniemer, je hebt je gebruikersnaam (of je bedrijfsnaam) en kunt delen wat je wilt. Daarbij gaat het vaak vooral om de waardering van het plaatje. Een mooie foto scoort op instagram veel beter dan op facebook. De bottom-line tijdens het gesprek was, dat je, zoals met zoveel zaken, als je het onderste uit de kan wil halen op social media vlak, je er het beste een professional voor kunt inhuren die alles voor je regelt. (En dat is natuurlijk voor een zzp-er niet haalbaar).

Maar goed, met dit soort vragen ontstond er wel een mooi groepsgesprek en wij zaten natuurlijk eerste rij en konden direct zien wat er op dit vlak allemaal speelt bij ondernemers. Gelukkig konden we op de wat meer technische vragen een aantal concrete antwoorden en tips geven die voor iedereen direct toepasbaar zijn:

  1. Geef je afbeeldingen goed indexeerbare namen en vergeet ook de alt-tag niet in te vullen!
  2. Plaats je content niet alleen op sociale media, maar zorg dat het ook op je website belandt. (Maak een blog of publiceer je projecten of je werk online)
  3. Zorg voor een goede mobiele website, google indexeert vanaf medio 2018 steeds meer op mobile gebruik.

Wat me vooral opviel is dat iedereen zo serieus en volop met zijn/haar bedrijf bezig is. We werden gewoon helemaal vrolijk en blij verrast door al die creatieve en hardwerkende groninger ondernemers. Prachtig om hier deel van uit te maken! Hoewel we het jammer vonden om al zo snel te moeten stoppen (we hadden graag met iedereen individueel naar hun website willen kijken), was het al met al een geslaagde workshop.

De tweede sessie was een stuk kleiner. Met 4 deelnemers (en 2 cases) hadden we wél de tijd om de websites individueel te bekijken en konden we dus veel meer concrete tips geven waar de deelnemers direct die avond nog mee aan de slag konden gaan.

Eigenlijk was in dit groepje de grote vraag:

“Hoe zorg ik nou dat ik bezoekers naar mijn website krijg en ze daar ook hou?”

Hier konden we heel specifiek voor de beide websites een aantal tips geven, tips die overigens dezelfde week nog zijn doorgevoerd, dit hebben we natuurlijk even gecheckt :).

Onze belangrijkste tips:

  1. Kom meteen to the point op de homepage van je website, vertel in duidelijke termen waar jouw bedrijf (en dus je website) over gaat. Zeg tegen je klant: Wie je bent, wat je doet en wat hij/zij eraan heeft…
  2. Zet geen “welkom” op je website. Zonde van de ruimte, want het staat vaak op de plek waar je alle nuttige info over jouw bedrijf kwijt kan. Dat iemand welkom is, ja da’s logisch 😉
  3. Zorg voor relevante termen in je links en pagina-namen (een pagina zoals ‘diensten’, ‘categorie’ of ‘overzicht’ is veel te algemeen). Heb je een timmerbedrijf, zet dat dan ook in je pagina-naam en noem je diensten direct bij naam. Wil je toch groeperen? Noem de pagina in het menu dan diensten (voor het gemak van de lezer), maar in de url en op de pagina zelf timmerwerk-diensten of overzicht-timmerwerken. Zo vertel je Google netjes waar jouw pagina specifiek over gaat. Helemaal onmisbaar als je bedrijf een familienaam heeft of naam waarin jouw kern-dienst niet in de domeinnaam zit. (zoals bijvoorbeeld roadbearstudios.com dit zegt nog niks over wat we nou specifiek doen)
  4. Ook hier hebben we het gehad over verschillende persoonlijkheidstypen die op je website terecht komen en hoe je deze typen mensen kunt verleiden. Meer hierover lees je in onze blogpost over persona’s.
  5. Daarnaast blijft het belangrijk om ook hier je volgers naar je website te trekken; plaats je content dus niet alleen op je sociale media kanalen, maar deel je expertise op je website en gebruik je kanalen om je website onder de aandacht te brengen. Dit kan met expert-tips, puntenlijstjes of overige lijstjes (het beste van…).
  6. Als laatste, zorg dat je voldoende teksten en afbeeldingen met jouw onderwerp op je website plaatst. Voor WordPress kun je voor dit soort optimalisatie de plugin Yoast gebruiken. (Wij adviseren Yoast met een korreltje zout 😉 maar hierover later misschien meer…) Optimaliseer ook je afbeeldingen!

Ook deze tweede sessie wat wat ons betreft erg geslaagd, het hielp ook mee dat we met beduidend minder deelnemers om tafel zaten. Hierdoor konden we echt de diepte in en veel concreter te werk gaan en alvast wat met elkaar brainstormen over mogelijke verbeteringen aan de sites.

 

En nu? Komt er een vervolg?

We hebben meteen aangegeven bij de organisator dat dit wat ons betreft een veel concretere opzet van onze workshop is. Hoewel het groepsgesprek in de grotere groep ook erg leuk was en productief, konden we écht spijkers met koppen slaan in de tweede.

Voor een vervolgsessie willen we eigenlijk een soort ‘spreekuur’ kunnen houden waarin ondernemers met wat voor digitale vraag dan ook bij ons kunnen aanschuiven. We duiken dan direct in de materie en geven niet alleen advies, maar passen ook direct live zaken aan die beter kunnen op hun website, social-media of instellingen qua e-mail nieuwsbrief, instellingen en dergelijke.

We zijn momenteel aan het kijken of we een vervolg kunnen realiseren, wil je hier van op de hoogte blijven en eventueel aanschuiven?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief, je krijgt sowieso 1x per maand een mail met aankondigingen, nieuws en tips.

 

Downloads & Tools

Bekijk ook onze pagina met tools en download onze usability checklist! Onmisbaar bij een goed bruikbare website.

Oh, en last but not least, check ook dit filmpje dat de EBG heeft laten maken, zo krijg je even een indruk van de sfeer op deze dag. Lees hier meer over het toerisme programma van de EBG.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze eigen collectie web tools

Check onze Tools pagina
Share This