Het “Pay Yourself First” principe voor creatieve ondernemers

mei 24, 2018 | Algemeen, Design, How-to

Header foto credit: Aron Visuals via Unsplash

Werken aan opdrachten voor klanten, werken aan je eigen opdrachten en ook nog tijd maken voor je eigen creatieve werk. Hoe doe je dit nou effectief? Hoe maak je tijd voor je eigen (creatieve) werk, zonder de flow binnen je bedrijf kwijt te raken en zonder dat je klantenprojecten er onder lijden?

Wij hoorden een aantal jaar geleden voor het eerst over het “Pay Yourself First” principe, ik las er over in het boek “Rich Dad, Poor Dad” van Robert Kiyosaki. (géén affiliate-linkje) Toen zag ik het nog als een puur financieel principe, maar inmiddels proberen we het ook voor andere dingen in de praktijk te brengen.

 

Wat is “Pay Yourself First”?

Foto door: Andrew Neel via Unsplash

In zijn boek legt Robert Kiyosaki uit dat je, als je iets wilt bereiken, zult moeten investeren. De meesten van ons hebben geleerd om eerst aan al onze (financiële) verplichtingen te voldoen, alleen datgene wat vervolgens nog overblijft is dan voor eigen gebruik.

In de praktijk betekent dat dat er meestal niets over blijft, of te weinig om mee te kunnen investeren. Nadat we al onze verplichtingen hebben voldaan stellen we onze eigen wensen dus uit tot de volgende maand, tot de volgende paycheck of tot je voldoende hebt gespaard om te kunnen investeren. Als het dan eindelijk zo ver is zijn de meesten de noodzaak al weer vergeten. Ruimte, tijd of zin om dan nog iets te ontplooien hebben we vervolgens niet meer.

Het pay-yourself-first principe draait de zaken om. Je doet letterlijk wat het zegt: je betaalt eerst jezelf uit en pas daarna voldoe je aan al je verplichtingen. Als je dan iets tekort komt dan ben je niet jezelf iets verschuldigd, maar een ander.

 

En voor wie zou je nou harder gaan lopen? Een concrete schuld aan een ander of een vage belofte aan jezelf?

 

Je zet de boel in de fik

Een vriend omschreef het zo, je zet dus eigenlijk de boel in de fik zodat je wel tot actie móet overgaan. En dat klopt precies, je voert de druk op zodat je op bepaalde fronten beter zult moeten presteren om rond te kunnen komen. Financieel gezien werkt het dan zo; als je door het doen van je investeringen geen geld meer over hebt om je electriciteitsrekening op tijd te betalen ga je iets verzinnen waardoor je dat wel hebt. (Je leeft zuiniger, je zorgt dat je meer kunt werken of je zorgt dat je investering snel rendeert.)

 

Geld omzetten naar tijd

Goed, het principe is dus duidelijk maar hoe heeft dit nou zin voor creatieve zaken? Simpel, je besteed als eerste aandacht aan je eigen projecten en creatieve zaken. Als je dan merkt dat je in een week te weinig tijd hebt kunnen besteden aan je klanten of andere werk dan moet je een tandje bij zetten. Voor ons betekent dat soms dat we in de avonduren nog wat werk doen. Het werkt nou eenmaal beter dat je de “dreiging” van de ander hebt dan dat je zelf hebt bedacht dat je nog wat aan je project wil doen. Dan ben je moe en lonkt de tv, je boek of het bed en morgen is er immers weer een dag…

Met dit principe zijn we nu een paar maanden bezig en het heeft er voor ons toe geleid dat we hard op weg zijn met een eigen album, ons blog en nieuwsbrief weer mooi op schema liggen (schrijf je in!) én we tijd en rust hebben om te werken aan ons eigen subsidieproject. En dat allemaal naast het dagelijkse werk wat we voor onze klanten verzetten.

 

Dus, laat je eigen projecten niet liggen, maar Pay Yourself First!!

We hebben het al voor je uitgevonden: De wereld vergaat niet. Je klanten blijven tevreden. En je bedrijf blijft gewoon draaien terwijl jij nu eens wél aan je eigen dingen toe komt!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Onze eigen collectie web tools

Check onze Tools pagina
Share This