De laatste tijd (in de nasleep van het EBG Kenniscafé) hebben we met veel ondernemers gesproken. Nieuwe kersverse ondernemers en ook ondernemers die al een tijdje aan de weg timmeren. Sommigen ondernemen al jaren naar tevredenheid als ZZP-er, anderen leiden een mooi MKB bedrijf met zo’n 20 man personeel. De diversiteit is enorm en we hebben veel leuke gesprekken gevoerd over nieuwe en oude ideeën, eigen websites, marketing en apps. Wat ons in al die gesprekken opvalt is dat iedereen een website heeft, maar dat niemand echt tevreden is. Ook is er veel twijfel over het gekozen systeem, het ontwerp, het gebruik ervan en de effectiviteit.
Kortom, iedereen heeft wel een website, maar niemand is er écht tevreden over.
Zonde toch? Je hebt geïnvesteerd in een website (tijd of geld) en als ondernemer zie je die investering graag op een of andere manier terug. In deze post scheiden we de zin en onzin van een website en geven we een paar tips waarmee ook jij straks best tevreden mag zijn met je eigen website.
Ondernemer, je website is géén foldertje!
Dit horen we vaak: “Ik krijg al mijn klanten via-via binnen en mijn website heeft nog nooit één aanvraag opgeleverd. Dus mijn website is gewoon een beetje ter informatie, zodat je ook op internet staat.”
Dit is absoluut een gemiste kans. Je website is niet alleen maar “ter info” en kan veel meer zijn dan alleen leesvoer voor toevallige bezoekers. Sterker nog; je site is het digitale hart van je bedrijf.
Zonder regelmatig nieuwe content verdwijnt je site geruisloos van het toneel van de zoekmachines (Google) en wordt hij steeds minder vaak geïndexeerd. Alleen een “levende” site trekt bezoekers. Zelfs als je totaal geen digitale producten of diensten verkoopt kan je website bijdragen aan het succes van jouw bedrijf… Alleen…
Je moet er wel wat aandacht in stoppen. Tja, dit weten we ook allemaal als ondernemer; voor niets gaat de zon op. Je website behoeft dus net als alle andere onderdelen van je bedrijf (administratie, voorraad-beheer, en personeel) aandacht.
Zonder de juiste aandacht verdwijnt je site langzaam uit de zoekmachines.
Waar richt je je aandacht het eerst op op je website?
Nu hoef je je gelukkig niet 24 uur per dag te verdiepen in de ins en outs van webdesign, systemen, codes enzovoorts. Deze vorm van aandacht stop je liever in je eigen product of dienst. Het gaat erom gericht aandacht te geven aan de zaken die er op een website het meest toe doen, voor de meeste websites zijn dit:
- Correcte, actuele en totale weergave van alle diensten (maak voor elke dienst een aparte pagina)
- Eigen foto’s en beeldmateriaal (productfoto’s, logo’s, foto’s van bedrijf en werknemers)
- Duidelijke en actuele contactinformatie (vergeet niet de speciale openingstijden op bijvoorbeeld feestdagen!)
- De mogelijkheid tot het plaatsen van snelle wisselende content (bijvoorbeeld een blog, een aanbieding of nieuws)
Hoe je je (WordPress) website tot het kloppend hart van je bedrijf maakt
Oké, nu weten we wel wat we moeten doen, maar hóe krijg je dat dan voor elkaar. Je hebt weinig tijd en de tijd die je (over) hebt, besteed je het liefst nuttig (en als het even kan ook leuk).
1. Toegang tot je website
Allereerst, verkrijg zélf toegang tot je website. Zorg er voor dat jezelf, maar het liefst ook een aantal anderen binnen je bedrijf, gemakkelijk toegang hebt tot de website en gemakkelijk teksten en afbeeldingen kan aanpassen. Je hebt er niets aan als je elke wijziging over een aantal schijven moet plaatsvinden. Of als je je webdeveloper steeds moet bellen voor een aanpassing. Dat is veel te traag en werpt een behoorlijke drempel op. Helemaal als je zoiets simpels als een spelfoutje op je site wilt corrigeren (Dat moet in 5 minuten kunnen). Met onze WordPress websites proberen wij ondernemers zoveel mogelijk zelf aan het werk te zetten met hun site. Hoe we dat doen kun je lezen in onze blogpost: Hou zelf controle over je WordPress website »
2. Maak zelf veel foto’s
Geen geld of tijd om foto’s te maken? Smoesjes. Heb je een smartphone? Dan ben je er al! Tegenwoordig maakt het niet eens meer uit wat voor type je hebt, bijna alle telefoons hebben een redelijk goede camera. Met een beetje creativiteit kun je van elke activiteit binnen je bedrijf een fotootje schieten. Upload je foto’s direct naar de cloud of naar je website voor later gebruik. Als je dan in de avonduren even tijd hebt om een blogje te plaatsen kun je meteen je foto’s gebruiken. Je kunt je foto’s online ook gemakkelijk bewerken en er zelfs banners voor Facebook van maken met Canva.
3. Mobiliseer anderen
Als je zelf weinig tijd hebt (of geen zin) om steeds met je site bezig te gaan zorg er dan voor dat er anderen zijn die dat voor je kunnen doen. Dit kunnen betrokken medewerkers zijn, familieleden of vrienden die graag helpen en je bedrijf goed kennen. Geef ze een account op je site en zorg er voor dat ze gemakkelijk aanbiedingen, nieuwsitems, fotomateriaal of portfolio-items kunnen plaatsen. In WordPress kun je een ongelimiteerd aantal gebruikers aanmaken en ze rechten geven op je website. Je kunt ook instellen dat iemand wel berichten kan klaarzetten maar ze bijvoorbeeld niet online kan plaatsen (dat kun je na goedkeuring dan zelf doen zodra je tijd hebt).
4. Zet content alvast klaar voor de toekomst
Zet op gezette tijden alvast wat nieuwsberichten klaar die je sowieso uit wilt laten gaan. Voor het hele jaar kun je denken aan een vrolijk pasen, fijne kerstdagen (+ aangepaste openingstijden) of een fijne zomervakantie (als je in de bouwvak gaat). Daarnaast kun je, als je een keer veel inspiratie hebt, je berichten klaarzetten voor de toekomst (zodat je niet alles in 1x hoeft te plaatsen). Zo kun je bijvoorbeeld eens per kwartaal een update van je bedrijf plaatsen (een samenvatting van je werkzaamheden) waar je gedurende het kwartaal aan werkt. Ook kun je op rustige dagen een bericht plaatsen met tips voor je klanten (over bijvoorbeeld onderhoud van hun product). In WordPress zitten deze functies standaard in het systeem ingebakken en op social media kun je tools zoals Hootsuite gebruiken om berichten voor de toekomst klaar te zetten! Check ook onze speciale Roadbear Studios Tools pagina voor meer tips & tricks.
5. Zet je beste content niet alleen maar op facebook!
We horen het vaak: “Ja ik kan gewoon makkelijker iets op Facebook zetten dan op mijn website, dan zet ik gewoon wat foto’s en hoeft er niet een heel verhaal bij.” Gemiste kans! Met maar een klein beetje extra tekst kun je dezelfde content éérst op je website plaatsen en daarna delen op facebook. Het voordeel? Facebookers liken je content en als ze doorklikken blijven ze niet op Facebook hangen maar komen ze op je website terecht (waar je ze natuurlijk even attendeert op je laatste aanbieding). Daarnaast spek je zo niet de kas van Facebook met jouw mooie content en plaatjes, maar blijft het ook in de zoekmachine altijd gelinkt aan jouw website. Mooi toch, het is ook jouw werk! In deze blogpost laten we zien hoe Yvonne Hofman zo 2x meer bezoekers naar haar website trekt door deze ene tip!
Oké, ik hoop dat je nu wat inzicht hebt in de stappen die je kunt zetten om je website wat naar voren te halen. Heb je nog vragen of tips laat het ons weten in de comments of stuur een mail!
0 reacties