Penpot: een alternatief voor Figma, Sketch en Adobe XD?

dec 15, 2023 | Achter de schermen, Webdesign

Bij Roadbear Studios streven we altijd naar het gebruik van tools die niet alleen onze efficiëntie verhogen, maar ook onze waarden van openheid, privacy en decentralisatie weerspiegelen.

Daarom hebben we Penpot omarmd, een open-source ontwerptool die perfect aansluit bij onze filosofie. In deze blogpost wil ik graag toelichten waarom we hebben gekozen voor Penpot voor het ontwerpen van websites.

Open source

Penpot onderscheidt zich van Figma, Sketch en Adobe XD door zijn open-source aard. Dit betekent dat de broncode voor iedereen toegankelijk en aanpasbaar is.

Dit maakt dat iedereen kan verder (helpen) ontwikkelen aan Penpot. Mis je een feature, dan bouw je het toch zelf bij?

Privacy en veiligheid: Geen compromissen

De keuze voor Penpot is ook ingegeven door onze visie op privacy en veiligheid. We willen onze data niet in handen leggen van bedrijven die mogelijk commercieel gemotiveerd zijn om onze informatie (en dus ook de informatie van onze klanten) te gebruiken of te delen.

Omdat je Penpot zelf kan hosten stelt dit ons in staat om onze projecten te beheren op onze eigen servers, waardoor we volledige controle houden over onze gegevens.

Samenwerking en flexibiliteit

Omdat Penpot een webbased tool is kan iedereen er mee werken, ongeacht het besturingssysteem dat ze gebruiken.

Een ander essentieel aspect van Penpot is de mogelijkheid tot samenwerking. Je kan met meerdere mensen in realtime aan een project werken.

Daarnaast kan je een zogenaamde developer-handoff doen. Hierbij kan een ontwikkelaar alle onderdelen van het ontwerp inzien, maar ook de plaatjes, CSS en dergelijke downloaden.

Kostenbesparing

Laten we eerlijk zijn: kosten zijn ook een belangrijke factor. Penpot, als een gratis tool, stelt ons in staat om aanzienlijke besparingen te realiseren in vergelijking met dure licenties van commerciële ontwerpsoftware.

Vooruit kijken

De keuze voor Penpot past bij onze toekomstvisie. We werken graag mee aan een wereld waarin tools als deze gekozen worden boven commerciele tools.

Door Penpot te gebruiken, dragen we bij aan een ecosysteem dat deze visie ondersteunt en bevordert.

Tot slot

Bij ons gaat het om meer dan alleen het maken van mooie producten. Het gaat om het maken van een statement over hoe technologie moet werken: in dienst van de gebruiker, transparant, veilig, en toegankelijk. Penpot past naadloos in deze filosofie en is daarmee een onmisbare schakel in onze ontwerpprocessen.

Wij hopen dat deze blogpost inzicht geeft in waarom wij kiezen voor Penpot. Heb jij ook een mening over het gebruik van open-source tools in de creatieve industrie? Deel je gedachten en ervaringen! We staan altijd open voor nieuwe inzichten!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Onze eigen collectie web tools

Check onze Tools pagina
Share This