De grenzen van AI in creatief werk

sep 17, 2024 | AI

AI, het lijkt wel een toverwoord. Hoewel veel mensen er al wel over hebben gehoord, valt het ons op dat er nog maar weinigen zijn die het écht gebruiken in hun dagelijks leven en werk.

Bij het uitkomen van ChatGPT, nu al bijna 2 jaar (!) geleden, maakten we direct een account aan en begonnen voor het eerst te chatten met een nieuw soort intelligentie. Inmiddels is het een onmisbare collega, een sparringpartner (we hebben meerdere custom GPT’s) en zijn er vele AI-toepassingen die we gebruiken in ons bedrijf, maar ook in ons privéleven. Deze serie artikelen laat zien hoe wij AI inzetten als creatief en technisch bureau.

Er zijn een paar dingen die ik juist niet doe met AI, omdat het (nog) niet goed genoeg werkt:

1: Illustraties maken

Voorbeeld van een ai robot achter een hekje gemaakt met AI software Dall-eAls ik een afbeelding in mijn hoofd heb, kan ik het meestal wel binnen 5 of 10 minuten tekenen of schetsen, dit is me nog niet gelukt met AI. (Nee, ook niet met Midjourney, en trust me, I tried) AI maakt hele mooie afbeeldingen, maar gewoon nét niet wat je in je hoofd hebt, en dat is lastig als je een beelddenker bent die gewend is het wél zo op papier te krijgen.

Voorbeeldje, ik vroeg aan DALL-E: Kun je een illustratie maken (een pentekening) ingekleurd met waterverf in de kleuren rood, geel en blauw van een AI die tegen grenzen aanloopt. Bijvoorbeeld een AI achter een hekje

Een prima illustratie natuurlijk, alleen de verf en pen mogen wel weg, ik wil alleen de illustratie hebben. Ook is de illustratie veel te gedetailleerd voor onze huisstijl, dus dat moet ik ook aanpassen. Dan ben ik een half uur aan het prompten, terwijl ik ook gewoon zelf een tekening kan maken…

Zie onderstaande video van mijn tekenproces, ik heb tussen de 5 en 10 minuten besteed aan de illustratie:

 

2: Concepten bedenken

Ook hier schiet AI tekort. Hoewel je het kunt gebruiken als sparringpartner of als inspiratiebron (waar je voorheen misschien ging googlen) komt AI, ook bij een simpele opdracht zoals namen verzinnen, met echt de meest *cringy* en voor de hand liggende suggesties.

Zelfs met invoeren van je eigen suggesties, of het invoeren van een uitgebreide analyse van de kernwaarden van het project komt hij niet verder dan verhaspelingen of samengevoegde woorden die gewoon niet lekker bekken.

Je zult dus toch echt ‘ouderwets’ aan de bak moeten om nieuwe creatieve namen en concepten te bedenken! Heerlijk toch?

Conclusie, AI is niet écht creatief

Kortom, ik vind AI (nog) niet écht creatief. Het lijkt misschien wel zo voor een buitenstaander, maar beroepsmatig kijk ik hier toch anders naar. Het zijn op zijn hoogst aardige suggesties, die helaas nog ongefundeerd en vooral geknipt en geplakt lijken te zijn. Op dit vlak liggen ook een aantal zorgen bij de creatieve gemeenschap, want waar komt dat geknipte en geplakte werk vandaan? Adobe heeft hier onlangs een verantwoording voor gepubliceerd.

Toch mag dat alles de pret niet drukken, want juist als creatieveling zie ik veel potentie in het gebruik ervan en voeg ik AI graag toe aan mijn toolbox.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Onze eigen collectie web tools

Check onze Tools pagina
Share This