Ondernemersles voor groep 8 van de Borghstee in Spijk

jun 11, 2018 | Algemeen

onderweg naar de gastles ondernemen voor groep 8

Ondernemen = doen

Via het educatieve programma van de EBG zijn we gevraagd om op basisschool de Borghstee in Spijk een gastles over ondernemen te komen geven. 28 kids van groep 8 volgen daar het programma ‘Pop-Up Store’ dat de EBG heeft ontwikkeld om ondernemerschap te stimuleren.

Vandaag mocht ik voor deze klas komen vertellen over onze eigen onderneming; Hoe zijn we begonnen, wat is er nou belangrijk aan ondernemen en vooral waarom begin je er mee? Er kwamen een hoop leuke vragen los uit de klas, ook waren ze al in groepjes gestart met het bedenken van een eigen idee. (van slijm maken tot het maken van betonnen bloempotten en patat verkopen via instagram).

Ook was de klas erg geïnteresseerd in hoe ik begon met het maken van websites, hoe lang je er over doet om een website te maken en hoeveel ik in het begin er voor vroeg en hoeveel een website nu kost. Al deze vragen + antwoorden gaven volgens mij een goed beeld over het ondernemerschap in de praktijk. Ondernemen is vooral veel doen.

 

Op zoek naar je eigen waarom?

Mijn kennis over het ondernemerschap komt niet alleen uit de praktijk, maar uiteraard ook uit veel gesprekken met mede-ondernemers, uit boeken en van het internet. De belangrijkste vraag die je jezelf als ondernemer kunt stellen is m.i waarom je doet wat je doet. Als je dat weet, ben je je concurrentie altijd de baas, deins je niet terug voor innovatie en heb je altijd genoeg te leren over jouw product, jouw vakgebied en jouw markt.

Goede waarom-redenen zijn bijvoorbeeld: Omdat ik het leuk vind, omdat ik de wereld een stukje beter wil maken, omdat ik vind dat iedereen recht heeft op goed eten en (onze eigen reden) omdat wij vinden dat een goede en mooie online presentatie voor iedereen toegankelijk en haalbaar moet zijn.

 

Je eigen ‘waarom’ in de praktijk brengen

In het kader van ons eigen waarom ondersteunen we ondernemers bij het zélf werken met hun website (educatie), roeien we met de riemen die we krijgen aangereikt (praktisch), kijken we altijd mee naar technische mogelijkheden en onderscheidend vermogen binnen een bepaalde branche (groei) en maken we gebruik van technieken die ons werk makkelijker en toegankelijker maken (innovatie).

Je ziet dus dat we educatie, innovatie en kennisdelen als bedrijf erg belangrijk vinden, niet alleen samen met andere ondernemers, maar dus ook met veel plezier voor basisscholen en de groep 8 van CBS de Borghstee in Spijk! Speciaal voor deze gastles heb ik een worksheet ontworpen waarin je kunt uitwerken wát je gaat doen, waarom je het doet en 30 manieren om het uit te voeren.

Waarom 30 manieren om iets uit te voeren? Dat heeft met innovatie te maken. Als jijzelf al 30 manieren hebt bedacht om je dienst, product of idee uit te voeren zit daar vast een geweldig idee bij of misschien wel twee of drie. Als je dan te maken krijgt met concurrentie heb jij eigenlijk al bedacht welke manieren er allemaal nog meer zijn en hoef je niet in paniek te raken als iemand anders ook klanten trekt. Ook stimuleert het je creatieve denkproces. Niks is namelijk fout, hoe gekker hoe beter. Negeer het stemmetje in je hoofd (en dat van anderen) dat steeds zegt dat het niet kán wat jij wil/bedenkt. Want wie weet bedenk je wel iets wat nog niet bestaat, en dan wéét je ook nog helemaal niet of het wel mogelijk is!

Download de worksheet (pdf)

Succes met jullie ondernemingen!

1 Reactie

  1. Marco Smit

    Wat leuk en goed dat je dit hebt gedaan. Super!

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Onze eigen collectie web tools

Check onze Tools pagina
Share This