Dat was de vraag die centraal stond aan onze kennistafel op het EBG Kenniscafe van afgelopen dinsdag 6 februari. Het was een perfect georganiseerd evenement op een prachtige locatie (Garnwerd aan Zee) en meer dan 50 Noordelijke ondernemers hadden zich verzameld om bij te praten en bijgepraat te worden over (online) marketing en communicatie.
5 Bureau’s uit het noorden (waaronder wijzelf) hadden de handen ineen geslagen om alle deelnemers te voorzien van een informatieve en leuke middag. Op ons initiatief zijn er leuke goodiebags gedrukt die door de 5 deelnemers en EBG gevuld waren met goodies, flyers en informatie. De talks vooraf waren inspirerend, informatief en ook grappig en vervolgens waren de sessies aan tafel erg verhelderend. Ook hadden zich bij ons 8 ondernemers ingeschreven voor een 5 minuten-consult, hier hebben we ook duidelijke tips en tricks kunnen geven, hoewel 5 minuten makkelijk uitliep naar een kwartier.
Websites en huisstijlen voor verschillende ondernemingen
Aan onze tafel stond het onderwerp websites en huisstijl centraal en de beide sessies met onze deelnemers waren ook voor ons erg informatief en inspirerend. We hadden ondernemers uit heel Noord Groningen aan tafel en de ondernemingen varieerden van een natuurcamping, een restaurant tot een fabrikant van BioPackaging en een automatiseringsbedrijf voor ondersteunende software voor ploegendiensten in de industrie. Een hele klus dus om daar een eenduidig verhaal voor te houden waar iedereen wat uit kan halen.
Hoe hou je je doelgroep (bezoekers) op je website?
Gelukkig heeft iedereen een gemeenschappelijk doel, de eigen website verbeteren voor zijn/haar doelgroep. En dat is precies waar we het uitgebreid over hebben gehad. Want de hamvraag was vooral, HOE hou je de mensen nou vast op je website, hoe zorg je ervoor dat daar precies staat wat ze willen lezen en dat ze vervolgens ook daadwerkelijk contact met je opnemen!
Allereerst is het dus belangrijk om in te zien dat je doelgroep misschien wel uit mensen met dezelfde vraag of interesse bestaat, maar dat die mensen onderling heel erg kunnen verschillen. Uiteraard verschilt hun kennisniveau (kennen ze jou of jouw product al wel/niet of zijn het toevallige bezoekers, zijn het professionals op zoek naar samenwerking of een vacature) maar ook hun persoonlijkheid verschilt heel erg. Daarom hebben we het gehad over de 4 persona-types die je als eventuele website bezoeker tegen zou kunnen komen en waar je je pagina’s dus op af kunt stemmen.
4 Persoonlijkheids Typen
De verschillende persoonlijkheden die je tegen kunt komen als bezoekers van je website zijn grofweg verdeeld in 4 groepen. (Dit is gebaseerd op oude begrippen vanuit de psychologie en wordt toegepast op koopgedrag en tegenwoordig ook op online koopgedrag en besluitvorming). De 4 typen zijn:
- Competitieve bezoeker (neemt snel een beslissing op basis van feiten)
- Spontane bezoeker (neemt snel een beslissing op basis van gevoel)
- Methodische bezoeker (neemt langzaam een beslissing op basis van feiten)
- Humanistische bezoeker (neemt langzaam een beslissing op basis van gevoel)
Op basis van deze 4 typen bezoekers kun je een aantal dingen standaard goed doen op je website waardoor je potentiële klanten langer blijven hangen. Als je weet hoe deze typen een beslissing nemen kun je daar rekening met houden met de indeling van je website en je teksten. Kort gezegd kun je voor deze typen bezoekers de volgende dingen doen (dit is een voorbeeld):
De competitieve bezoeker trigger je vooral met expert reviews en keurmerken van je product. Ook de presentatie moet tiptop zijn anders knapt deze persoon af.
De spontane bezoeker trigger je met mooie sfeerbeelden en duidelijke Call To Actions (knoppen). Deze persoon weet wat hij/zij wil en valt voor een goed gevoel.
De methodische bezoeker bekijkt en leest graag alle specificaties van je product. Ook goede productfoto’s of voorbeelden zijn wenselijk voor hem/haar. Hij zal alles lezen.
De humanistische bezoeker wil graag weten wat dit voor hem/haar betekent. Voorbeelden van anderen, reviews of duidelijk maken hoe het zijn/haar leven beinvloed zijn erg belangrijk voor deze persoon.
Praktijkvoorbeeld: We spraken een eigenaar van een prachtige Bed&Breakfast in NoordGroningen die op booking.com maar liefst een 9.5 heeft behaald, maar toch schroomt om dit op zijn website te vermelden omdat dit voelt als opschepperij. Maar dit is echt de informatie die competitieve (want booking.com is grote partij) en humanistische (want veel mensen hebben review gegeven) bezoekers graag willen weten! Ook voor spontane bezoekers kan dit betekenen dat ze meteen reserveren na het zien van zo’n hoog cijfer.
Usability
Naast het toespitsen van je content op deze verschillende typen bezoekers en persoonlijkheden is het natuurlijk van belang dat je website zeer gebruiksvriendelijk is. Dit is nog belangrijker dan het design. Dit klinkt misschien gek uit de mond van een designer, maar uiteindelijk valt over smaak niet te twisten. Daarentegen is een contactformulier wat niet toegankelijk is, geen feedback geeft bij het versturen of een menu wat niet lekker werkt, in eerste instantie gewoon belangrijker!
Om ervoor te zorgen dat je de basis op een rijtje hebt bieden we op onze tools pagina een gratis usability checklist als download aan. Onze deelnemers hebben ‘m al meegekregen dus doe er je voordeel mee!
Design
Pas als je al die basics goed hebt staan kun je eens een paar passen terug doen en kijken naar je ontwerp. Is het professioneel genoeg, past de uitstraling van je website ook bij je bedrijf? Voldoet de website ook aan de eisen van je huisstijl (heeft het dezelfde kleuren/lettertypen etc.) Het belangrijkste aan het ontwerp van je website is echter dat klanten hetzelfde gevoel krijgen bij je site als dat ze bij jou zouden krijgen. Investeer daarom in goed eigen en origineel fotomateriaal (huur ons in!) en blijf dicht bij jezelf en je eigen waarden.
Subsidie op je website en (online) marketing
Als klap op de vuurpijl (maar op de dag zelf een beetje tussendoor vermeld) geeft de EBG op elke marketing uitgave of marketingplan 50% subsidie tot max. €2500,-.
Je kunt dus op al onze werkzaamheden 50% vergoed krijgen via de EBG. Wij zorgen ervoor dat je offerte binnen de richtlijnen valt en dat de werkzaamheden die we voor je zullen uitvoeren binnen een Marketingplan passen om jouw bedrijf binnen Noord Groningen, maar ook daarbuiten op de kaart te zetten. En natuurlijk helpen we je met het hele traject!
Wil je meer weten over deze regeling of weten of je in aanmerking komt voor deze subsidie en wat wij voor je kunnen doen? Neem dan snel contact met ons op!
0 reacties