Maak gratis een mooie banner met Canva

mrt 22, 2017 | Design, Online marketing, Social media

Wil je graag een aankondiging maken voor je nieuwe actie, promotie of open dag? Of heb je een aanbieding die je klanten echt niet mogen missen en wil je e.e.a delen via Facebook of Twitter? Maar heb je geen tijd om uren bezig te gaan in moeilijke grafische programma’s en ook geen budget om voor elk bericht een designer in te huren. Dan is Canva er voor jou, althans dat zeggen ze zelf.

Jaja, gratis? Kan niet goed zijn toch?

Ik ben met mijn designersbril op eens een kijkje gaan nemen en ik moet eerlijk zeggen dat ze me niet hebben teleurgesteld. Er is een grote behoefte aan originele content en ondernemers worden constant gepusht om origineel voor de dag te komen en veel likes te scoren. Canva voorziet daarmee in een bepaalde behoefte om jouw foto’s en content makkelijk en snel op een aantrekkelijke manier te kunnen presenteren.

Ik kan me gemakkelijk aanmelden via Facebook of Google, maar ook gewoon via e-mail als ik niet de behoefte voel om al mijn accounts te syncen. Een account is gratis en je kunt gebruik maken van alle mogelijkheden van het programma. Ze vragen dan voor sommige layouts en foto’s een klein bedrag, maar het gratis aanbod is zo groot dat je daar niet snel aan toe bent.

En zo werkt het dan:

Zodra ik ben ingelogd moet ik aangeven waar ik Canva voor wil gebruiken, Persoonlijk, Professioneel of Educatief. Daarna krijg ik een scherm met een pop-up. Ik wil een banner ontwerpen voor onze facebookpagina dus ik kies I want to design a ‘Banner’.

Kies een type banner:

Daarna krijg ik keurig de vraag welk type banner, ik wil een Facebook banner, dus daar klik ik op:

Begin met een standaard layout:

Vervolgens krijg ik een heeeeeleboel opties te zien en heb ik de keuze uit een aantal standaard layouts. Niet alle layouts zijn gratis, maar een stuk of 40 wel en ik kies er een die me aanspreekt.

De layout aanpassen en opties instellen:

Deze layout komt groot op mijn scherm te staan en ik krijg opties te zien waarmee ik de tekst kan aanpassen. Hier wordt het gewoon een kwestie van een beetje experimenteren en rondklikken door alle opties. Als je wel eens met paint hebt gewerkt moet dit niet heel moeilijk zijn. Zodra je op een item in het ontwerp klikt zie je boven het ontwerp een witte balk verschijnen met opties. Bijvoorbeeld om het lettertype of kleur te veranderen. Bij het aanklikken van een foto kun je kiezen uit een aantal filters.

Eigen foto uploaden:

Aan de linkerkant zijn meerdere opties te zien waarmee je vormen kunt toevoegen of eigen foto’s kunt uploaden. Ook heb je keuze uit een grote selectie gratis stockfoto’s. Maar ik raad wel aan om zoveel mogelijk eigen fotomateriaal te gebruiken. Een beetje smartphone schiet tegenwoordig erg aardige foto’s dus je kunt altijd zelf zorgen voor wat leuk materiaal!

Conclusies

Canva is een erg leuk product en sluit in mijn ogen goed aan bij de behoefte van veel ondernemers om afbeeldingen op maat te kunnen maken. In mijn voorbeeld heb ik alleen een facebook banner gemaakt, maar voor zover ik kon zien kun je er ook terecht voor drukwerk zoals flyers en posters. Er staan erg veel leuke kant en klare voorbeelden op die je met een beetje aanpassen geschikt kunt maken voor je eigen bedrijf.

Het is nog wel zo dat je, als je echt iets bijzonders wil, en je wil je eigen logo etc erin verwerken, meer tijd kwijt bent. En als je echt een custom design wil moet je toch wel in een grafisch programma gaan werken zoals Photoshop of InDesign. Maar voor de snelle klussen tussendoor, banners op social media, of even snel een flyer maken voor een leuke actie is dit een erg goed product.

Hier kun je een account maken: canva.com

Designschool

En voor degene die er meer van wil weten, canva heeft ook een designschool met allerlei handige artikelen en tutorials over hoe je het beste leuke banners maakt (Engels).

Facebook Banner ontwerpen met Canva eindresultaat

Vragen? Laat het weten!

Heb je nog vragen over Canva, het ontwerpen van Banners of ontwerp in het algemeen? Laat het weten en ik zal kijken of ik je vraag kan beantwoorden! Ik ben ook benieuwd of je nu zelf een banner gaat ontwerpen in Canva en wat je er van vindt, laat het weten als het is gelukt!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Onze eigen collectie web tools

Check onze Tools pagina
Share This