Q&A: Web & Zakelijke fotografie, waar let je op?

jan 30, 2020 | Achter de schermen, Fotografie, How-to

Q&A: Zakelijke fotografie voor het web met Patrick Ruiter

Waarschuwing: Heb je foto’s op je website gezet “van Google” of gebruik je alleen stockfotografie, sorry, maar dan is dit artikel niet voor jou. We gaan er van uit dat je weet dat je een beetje origineel voor de dag moet komen en dat je weet hoe copyright werkt ;).

Dusss we gaan het hebben over goede foto’s. Zucht. Goede foto’s van je bedrijf, van je product, van jou… Gewapend met een mobieltje en een selfie-stick kom je misschien een heel eind… Of je doet zoals wij, je schaft een dure camera aan en probeert het zelf. Aan de techniek kan het niet meer liggen denk je dan. De compositie kom je misschien best ver mee en natuurlijk kun je jezelf zo mooi mogelijk op de foto krijgen.  :*

Maar heb je dan écht nagedacht over wat je wilt vertellen met je foto, denk je aan je doelgroep, zit er emotie in je foto, en kan de foto ingezet worden op je site, op je folder, op je spandoek? En heb je er 1 gemaakt, kun je er dan meer maken, kun je een serie foto’s maken die in stijl, sfeer, emotie en compositie bij elkaar passen en elkaar aanvullen zodat je een complete website of brochure ermee kunt vullen?

Een goede reclamefotograaf houdt rekening met al deze zaken en meer. Een fotograaf denkt mee over je bedrijf, je doelgroep, je marketingplan en legt jouw product met emotie vast waardoor je ook daadwerkelijk je product of dienst kunt verkopen.

In deze Q&A met onze huisfotograaf Patrick Ruiter gaan we in op de vraag waarom je een fotograaf zou moeten inhuren voor het maken van je foto’s. En waar moet je dan allemaal op letten?

1: Waarom kun je je foto’s niet gewoon zelf maken?

Patrick: Natuurlijk kun je zelf hele goede foto’s maken. Misschien ben je een verdienstelijk hobbyfotograaf en schiet je in je vrije tijd mooie plaatjes van landschappen, dieren of je familie. Maar bij het fotograferen van een product of dienst komt veel meer kijken en dan ben je als ondernemer niet de aangewezen persoon om zelf objectief naar je eigen dienst te kijken.

Vaak heb ik meegemaakt dat het idee van een fotoshoot 180 graden is gedraaid na een eerste gesprek over de foto’s. Dan wil een ondernemer bijvoorbeeld graag laten zien hoe goed en groot zijn bedrijf is (dat willen we natuurlijk allemaal!). Dan huurt hij of zij mij in eerste instantie in om dus allemaal foto’s te maken van vrachtwagens en een groot magazijn met allemaal top-producten en apparatuur. Maar in het gesprek wordt al snel duidelijk dat dat niet is waarom zijn klanten hem vragen. Integendeel, zijn klanten hebben geen idee van de kwaliteit van zijn producten, maar komen juist bij hem vanwege de snelle en correcte dienstverlening en het plezier waarmee zijn personeel hun werk doet. Kijk en dat wil ik graag laten zien, die passie voor het werk, voor het product, voor de dienst.

Een klein voorbeeldje: Deze ondernemer vindt het erg belangrijk dat zijn vrachtwagens altijd schoon op pad gaan. Daarom moeten de chauffeurs elke week zelf hun vrachtwagens wassen. Van deze actie heb ik mooie foto’s gemaakt, die dus in 1 beeld het bedrijf, de dienstverlening én de emotie en passie laten zien waarmee het bedrijf wordt gerund.

Promosound – Copyright: Patrick Ruiter

Een op het eerste gezicht simpele beslissing om je wagens altijd schoon te willen laten rijden zegt voor jouw klanten écht iets over het niveau van je dienstverlening en de passie waarmee je onderneemt.

Natuurlijk zeg ik niet dat je zelf geen foto’s mág maken he. Het gaat vooral om het geheel. Een consistente weergave van jouw bedrijf met een beetje plezier en emotie in alle foto’s, waarmee je in 1 beeldtaal een site of brochure kunt vullen. Natuurlijk ben ik ook niet overal bij. Dus heb je een bijzonder evenement of moment: pak gewoon je camera of je mobiel en schiet wat foto’s! Wellicht heb je een lucky shot dat je perfect kunt gebruiken!

 

2: Heb je nou écht zo’n dure camera nodig? Die telefoons zijn toch ook heel goed?

Tja, dit merken wij ook, met de laatste generatie mobiele telefoons kun je echt hele mooie plaatjes schieten. Waarom zou je niet gewoon met je iPhone en een flinke dosis creativiteit al je foto’s maken?

Patrick: Het is zeker waar dat je met een telefoon een heel eind komt tegenwoordig. En nogmaals, ik zeg ook helemaal niet dat je dit niét moet doen. Alleen hou er wel rekening mee dat je met een telefoon een aantal zaken niet kunt beheersen die een fotograaf wel kan. Daarnaast is het natuurlijk niet zo dat je met een dure camera automatisch kunt fotograferen. Dit zit nog steeds in de ervaring en expertise van de fotograaf. Fotografie is vakmanschap.

Allereerst: Een telefoon regelt allerlei instellingen alvast voor je, dit is voor veel mensen heel handig, maar hierdoor heb je niet de volledige eindcontrole over de foto en kun je dus minder creatief zijn. Juist deze creativiteit is voor een professionele fotograaf het belangrijkst; zelf de eindcontrole over de instellingen, de dynamiek en het gevoel van de foto kunnen bepalen.

Foto’s van een telefoon hebben daarnaast ook vaak een lagere resolutie, hierdoor zijn ze wel geschikt voor weergave op websites, maar niet op groot drukwerk zoals een spandoek of beurswand.

Ook is het zo dat de meeste camera’s op mobiele telefoons het prima doen bij daglicht, maar bij minder gunstige belichting het echt laten afweten. Als fotograaf is dit altijd een leuke uitdaging, dan gaat de beheersing over je apparatuur meetellen en kun je ook in minder gunstige omgevingen een mooie reportage maken. Je creativiteit en mogelijkheid om terplekke de scope van de shoot bij te stellen wegen dan zwaar mee voor het eindresultaat.

Voorbeeldje: Zo heb ik eens van een organisatie de opdracht gekregen om mooie totaalshots van hun kerstmarkt te maken. De opdrachtgever wilde graag de sfeer van het evenement kunnen weergeven in brochures. Terplekke bleek echter dat het evenement in een enorme industriële kelder werd georganiseerd. Naast de absurd slechte belichtings-situatie zouden totaalshots de lelijkheid en kilheid van de kelder extra in beeld brengen en de kerstsfeer overstemmen. Terplekke moest ik dus de opdracht bijstellen en heb uiteindelijk een sfeervolle reportage opgeleverd met allemaal close-ups. Dit was niet volgens de wens van de opdrachtgever, maar de achterliggende opdracht: “Sfeervolle foto’s geschikt voor in een brochure”, bleef overeind. De opdrachtgever was uiteindelijk dus erg blij met mijn keuze.

Verder is het zo dat je altijd een nabewerking doet van de shoot. Je gaat alle foto’s bij langs, kunt ze nog kaderen en bijwerken zodat het een mooi geheel wordt. Ook hiermee geldt dat de apparatuur slechts een middel is. Het komt echt op de expertise van de fotograaf aan of een shoot een succesvol resultaat oplevert of niet.

 

3: ‘Ik sta nooit mooi op de foto’ oftewel: waar let je op bij het fotograferen van mensen?

In de praktijk blijkt dit vaak een drempel: Ondernemers zijn zich bewust van de meerwaarde van een persoonlijke dienstverlening, maar als dit betekent dat zij zelf ook op de foto moeten is dit vaak een probleem en gaan ze (met veel tegensputteren) pas na lange tijd akkoord. Hoe komt dit nou en hoe krijg je mensen wel zo ver dat ze (als zichzelf) op de foto komen?

Patrick: Ieder mens wil liever niet op de foto. Ik hou er zelf ook niet van om gefotografeerd te worden. De kunst is om mensen zich prettig te laten voelen en ze een beetje te laten vergeten dat ik daar sta met een enorme camera in mijn handen. Dit kan alleen maar door mensen in hun enthousiasme te treffen. De meeste ondernemers zijn vanuit een bepaalde overtuiging voor zichzelf begonnen. Als je iemand in deze overtuiging laat vertellen over zijn product of dienst, in zijn/haar eigen vertrouwde omgeving, dan krijg je automatisch een écht verhaal. Dan krijgt iemand van die glimmertjes in zijn ogen, en ja dat zet ik dan op de foto.

Daarom werk ik altijd op locatie en nooit in een studio. Fotografie gaat voor mij om de spontaniteit van het moment. Laat alles maar gebeuren, dan zorg ik wel voor een mooi kader en eerlijke foto’s.

Rikkers Gitaarbouw – Copyright Patrick Ruiter

 

4: Tot slot: heb je nog een aantal tips voor degenen onder ons die toch graag zelf aan de slag willen?

Download hier de tips van Patrick!

 

De bonustip: We hebben aan het begin van het artikel al afgerekend met mensen die stockfotografie gebruiken, maar kun jij nog een keer uitleggen waarom dit een slechte keuze is voor je bedrijf?

Patrick: Een stockfoto is op zichzelf een prima weergave van de bedoeling. Alleen ontbreekt hier totaal de branding van jouw bedrijf en zit er geen emotie in de foto. Juist die emotie (over je dienst/product) wil ik laten zien, want dát is waarom mensen bij jou komen en niet bij je concurrent.

 

Als laatst nog een foto van ons, gemaakt door Patrick. Een die we absoluut niet zelf hadden kunnen bedenken, laat staan maken. Zie het als een preview naar onze aankomende vernieuwde website:

Roadbear Studios Fotoshoot – Copyright Patrick Ruiter

 

Patrick Ruiter is professioneel bedrijfsfotograaf en maakt fotoreportages voor ondernemers, bedrijven & organisaties. Samen met verkoopstylist KarinHuis verzorgt hij ook woningfotografie speciaal gericht op de snelle verkoop van woningen. Zijn persoonlijke aanpak, creativiteit en meedenken op het gebied van marketing en verkoop zijn hierbij leidend. Ook ziet hij het grote plaatje en kan foto’s speciaal voor brochures en websites aanleveren. Bekijk zijn site hier »

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Onze eigen collectie web tools

Check onze Tools pagina
Share This