Omdat we vaak vragen krijgen van ondernemers met een eigen WordPress website over het menu hebben we een korte video opgenomen waarin we uitleg geven over het zelf inrichten van het hoofdmenu.
De video is vooral praktisch, en gaat verder niet in op de best-practices van een hoofdmenu. Daarom hier nog een paar tips voor het opstellen van een goede menustructuur voor je website.
Tip 1: Niet te veel menu items!
Zorg voor een overzichtelijk menu zonder ‘rommel’. Het is echter een misconceptie om maximaal 7 items te plaatsen. Er is een oud onderzoek waar deze mythe op is gebaseerd. In het onderzoek komt naar voren dat mensen tussen de 5 en 9 zaken kunnen onthouden. Alleen menu-items hoef je niet te onthouden, je kunt ze lezen! Maar zorg er wel voor dat ze in je hoofdmenu op 1 lijn passen en laat bijvoorbeeld de home link achterwege (iedereen klikt op het logo).
Hoeveel items moet je dan instellen? Kijk goed naar je aanbod en naar wat je klanten zoeken. Zorg vervolgens dat dit op een betekenisvolle manier is gestructureerd. Een grote webshop met duizenden producten zal meer menu items nodig hebben dan een zzp-er met een eigen dienstverlening.
Tip 2: Geef je menu-items een omschrijvende naam
Op veel websites zie je vanwege bovenstaande mythe menustructuren ontstaan die compleet uitwisselbaar zijn. Zo’n menu ziet er ongeveer zo uit:
Home | Producten | Diensten | Over Ons | Contact
Dit kan werkelijk ieder bedrijf zijn! Zorg er voor dat jouw items omschrijven wat je doet, moet je echt iets groeperen zorg er dan voor dat je dat ook met een omschrijvende term doet zodat bezoekers begrijpen waar ze op zullen klikken. (Extraatje: Dit helpt niet alleen je bezoeker, maar ook de zoekmachines).
Een voorbeeld voor een hrm dienstverlener kan dan zijn:
Personeelsadvies | HRM interim | P&O helpdesk | Over mij | Contact
Tip 3: Zorg voor een logische prioritering
En dit kun je echt niet alleen. Voor jou is het namelijk vanuit je bedrijfsfilosofie of visie superlogisch om je menu-items op een bepaalde manier te groeperen. Maar een bezoeker die jou en je dienst niet kent denkt er echt heel anders over.
Laat dus een paar mensen kritisch naar je menu-structuur kijken en vraag ze bijvoorbeeld om jouw top 3 diensten die je aanbiedt te vinden en aan te vragen. Dan kom je er snel genoeg achter of je menu een beetje goed werkt!
Aan de slag!
0 reacties