Hoe maak je de perfecte landingspagina

okt 12, 2020 | How-to, Online marketing, Usability, Wordpress

Landingspagina blog serie deel 3

In deze laatste post in de korte blogserie over landingspagina’s vertellen we hoe je nou een perfecte landingspagina maakt. Zoals we hebben kunnen lezen is vindbaarheid heel belangrijk, dus goeie SEO teksten. Daarnaast moet je 1 onderwerp kiezen en aan je klant laten merken dat je hem begrijpt.

Nu gaan we in op de structuur van de pagina. Wat zet je er allemaal op en hoe is de opbouw (en waarom).

 

De perfecte landingspagina bestaat niet

Dat klinkt misschien gek, maar dat heeft alles te maken met je bezoekers. Om tegemoet te komen aan alle wensen van al je bezoekers is geen doen. Dan moet je een uitgebreide vragenlijst opstellen voordat je je landingspagina kunt laten zien, of je krijgt een ontzettende chaos op je website.

Daarom is er gelukkig heel veel onderzoek gedaan naar hoe verschillende mensen omgaan met websites. Dit onderzoek kun je gebruiken om je eigen landingspagina zo goed mogelijk in te richten.

De snelle beslissers:

De snelle beslissers hebben geen tijd om te scrollen en weten binnen een milliseconde of ze op jouw landingspagina willen blijven of niet. Deze bezoekers bedien je dus ‘boven de fold’ dus voordat je kunt scrollen moet er voldoende informatie staan. Ook moet je site er ‘gelikt’ en professioneel uit zien, deze groep haakt af bij ouderwetse of onvolledige website die niet lekker aanvoelen.

Spontane bezoekers zijn gevoelig voor sfeer en klikken graag op grote duidelijke knoppen. Zorg dus voor een mooie professionele foto van je product of dienst én zet in 1 zin bovenaan waar je dienst om draait. (Dus: welk probleem los je op.) Zet ook bovenaan een grote knop met een duidelijke CTA (Call To Action). Probeer weg te blijven bij ‘meer informatie’ en ‘koop nu’ maar vul het in met specifieke woorden zoals ‘Doe nu de ketelcheck’ of ‘Laat meteen je auto keuren’.

De competitieve bezoeker wil direct bovenaan zien welke expertise je in huis hebt en of dat wel échte expertise is. Vergeet dus niet direct bovenaan keurmerken, rapportcijfers of andere statistieken te noemen die voor jouw vakgebied belangrijk zijn. Dit kan prima in een checklijst achtig rijtje. (Onder de titel en nog boven de knop). Maak het rijtje niet te lang, het gaat om snelle beslissers, lange lappen tekst schrikt ze af.

De langzame beslissers:

Humanistische bezoekers vinden het belangrijk wat anderen vinden en zijn bezorgd om de impact die hun beslissing heeft op hun omgeving. Kies ik wel het juiste product? Is dit echt het beste voor mij en mijn gezin? Etc. Deze mensen hebben veel aan reviews en ervaringen van andere klanten. Sterretjes bij een product of uitgebreide reviews op facebook met een omschrijving over de dienstverlening kunnen erg goed helpen. Let erop dat het deze mensen vooral om het gevoel gaat dat de dienst hen geeft. Laat dat in de reviews goed naar voren komen. Dat je je werk goed doet is voor deze mensen ondergeschikt. De manier waarop je je werk doet is belangrijker, dus: goede service, aardig zijn, luisteren etc.

Methodische bezoekers doen uitvoerig onderzoek voordat ze iets kopen. Als je ze kunt laten vertrekken met een brochure is dat echt prima gedaan voor je landingspagina. Je bent dan in ieder geval een stapje verder en hebt ze een beetje kunnen helpen in hun onderzoek. Doe hier je voordeel mee. In je brochures hoef je deze mensen niet te overtuigen van je dienstverlening. Je hoeft er ook geen uitgebreide reviews in te zetten of sfeervolle plaatjes. Zet er vooral heel veel tips in over je dienst/product en stamp ze vol met checklist en vergelijkingstabellen, daar zijn deze bezoekers gek op.

Tekst is de sleutel

Het schrijven van een goede landingspagina is een vak op zich. De teksten moeten de bezoeker het gevoel geven dat hij begrepen wordt. (Denk nog even terug aan de twee verkoop scenario’s). En dat is lastig vanachter een scherm, want er is niet echt een gesprek mogelijk. Je kunt een chatfunctie installeren op je site, maar dan moet je ook iemand beschikbaar hebben die kan chatten. Daarbij moet je niet één bezoeker begrijpen, maar ze allemaal, met alle problemen, vragen en persoonlijkheden. Je snapt al wel dat het schrijven van zo’n tekst al snel mis kan gaan.

Een handvat om aan te houden is om direct na de intro (de mooie foto + 1 pakkende titel + checklist + grote knop) een alinea tekst te besteden aan het probleem van je klant. Natuurlijk zijn er heel veel vragen waar je klant mee zit, maar begin eens met een opsomming van de top 3. Op deze manier laat je zien dat jij je klant begrijpt.

In de tweede alinea ga je het hebben over de oplossing. Uiteraard vertel je hier ook hoe fijn het is dat zijn problemen allemaal kunnen worden opgelost.

In de derde en laatste alinea vertel je dat jij de aangewezen persoon bent om die oplossing te leveren. Je doet als het ware een voorstel. Je bent aan het einde van je verkoopgesprek en stelt nu de vraag: kopje koffie erbij? Brochure mee naar huis?

 

Samenvatting landingspagina opbouw

Goed uitgaand van wat we hebben behandeld in deze serie blogposts ziet je landingspagina er ongeveer zo uit:

  1. je logo en je menu (wie je bent en wat je nog meer doet)
  2. in 1 zin duidelijk waar de pagina over gaat
  3. opsomming/checklist van de 3 belangrijkste zaken die jouw product oplost het liefst met statistieken o.i.d erin verwerkt
  4. Grote knop
  5. keurmerken
  6. stuk tekst verdeeld in 3 alinea’s: probleem opsommen, oplossing aandragen, eigen expertise benoemen
  7. 2 knoppen: koop + brochure
  8. rijtje met feiten
  9. reviews van anderen
  10. Grote knop
  11. Je website footer (hier staat gewoonlijk informatie zoals je adres/telefoonnummer, kvk etc.)

 

Dit kun je toepassen voor elke dienst of elk product op je website. Zo weet je zeker dat je er alles aan doet om vindbaar te zijn, je pagina toe te spitsen op je gebruikers en een zo hoog mogelijke conversie te behalen!

Oh en vergeet vooral niet je landingspagina te meten! Zo leer je wat wel en niet werkt en kun je je pagina van tijd tot tijd aanpassen.

Succes!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Onze eigen collectie web tools

Check onze Tools pagina
Share This