Robin de Boer van MadSpider is sinds een aantal jaren onze Social Media Vraagbaak. Waar wij (en met ons vele andere ondernemers) een beetje een haat/liefde verhouding hebben met social en al snel afhaken op alle grafieken, tabellen en andere vervelende data-achtige handelingen, komt Robin hier echt op stoom. Met plezier praat hij je bij over campagnes met de perfecte doelgroepinstellingen die vervolgens weer doorgezet kunnen worden naar een look-alike doelgroep die vervolgens wordt bediend met een perfecte mix aan advertenties waarmee je vervolgens weer…. Blablablabla (volg je het nog?).
Enfin, omdat we uit onze samenwerking met Robin hebben gezien dat adverteren op Social Media gewoon resultaat oplevert delen we graag een kijkje in de keuken bij Robin en gaan we in op de vraag:
Waarom zou ik adverteren op Social Media en hoe kun je dan het beste beginnen?
Goed, waarom zou ik:
Robin: Veel ondernemers zeggen: “Ik zit zelf niet op Facebook, mijn klanten ook niet dus waarom zou ik in godsnaam gaan adverteren op Facebook?” Of deze: “Ja maar ik krijg al mijn klanten via via en heb genoeg werk, waarom zou ik überhaupt adverteren?” In veel gevallen hebben deze ondernemers natuurlijk gelijk. Want als je bedrijf goed draait en hebt helemaal niets te klagen waarom zou je dan geld gaan uitgeven aan het krijgen van meer klanten? Dat heeft natuurlijk helemaal geen zin.
Maar er is meer…..
Maar vaak, als je even doorvraagt, is er toch meer aan de hand. Dan blijkt opeens dat het bedrijf over het algemeen goed draait, maar dat er toch een paar zwakke maanden zijn. Of dat de huidige klanten en opdrachten niet zo leuk zijn of net niet genoeg opleveren. Of dat het toch wel hollen of stilstaan is. Of dat de klandizie toch wel erg begint te vergrijzen. Ook kun je je afvragen hoe lang je bedrijf op die manier blijft draaien. Gaat dat ook op tijdens de volgende economische dip? Zijn er echt geen kansen of doelgroepen die je op deze manier laat liggen? En zou het niet wat fijner zijn wanneer je wat meer controle had over de stroom van aanvragen? En over of je nou wel of niet zelf op Facebook zit, dat maakt dus helemaal niets uit voor je bedrijf. Denk even aan die 10 miljoen andere mensen die blijkbaar allemaal geen probleem hebben met Facebook en die dagelijks (!) inloggen.
Jouw doelgroep zit (deels) wél op social media:
Je moet dus wel een heel super gespecialiseerd niche-bedrijf hebben wil jouw doelgroep niet ook deels op social media zitten. Daarbij is het adverteren echt niet meer alleen maar voor Facebook. Ook op LinkedIN, Instagram en zelfs WhatsApp kun je adverteren. Daarnaast heb je ook nog kanalen zoals Snapchat en de nieuwe populairste onder kinderen en jongeren TikTok. Het zou heel vreemd zijn als er bij al deze gebruikers niet iets te vinden is waarmee we ze met jouw bedrijf kunnen laten kennismaken.
Adverteren heeft meerdere doelen:
Daarnaast kan het adverteren meerdere doelen hebben. Het bekendste doel is natuurlijk het krijgen van meer klanten en opdrachten. Daarnaast is er veel meer te halen, zo krijg je door al het optimaliseren een uniek inzicht in jouw doelgroep waardoor je op termijn heel goed kunt adverteren. Het is daardoor echt een investering in de toekomst van je bedrijf. Zo help ik een aantal klanten die in meerdere segmenten werkzaam zijn. Als er dan bijvoorbeeld iemand ziek is bij dakbedekkingen, dan draaien we daar even geen campagne. Staat het een beetje stil bij zonnepanelen, dan gaat er daar even een campagne aan. Zo hou je de stroom aan aanvragen zelf een beetje onder controle en ben je niet totaal overgeleverd aan de grillen van de markt. Ook kunnen we nieuwe doelgroepen aanboren, zo help ik ook een vakgarage met een wat verouderd klantenbestand, ze draaien verder prima en hebben niets te klagen. Maar, vooruitdenkend willen ze over 10 jaar nog steeds lekker draaien. Tja dan moet je wel een beetje met je tijd mee gaan. Gelukkig kun je tegenwoordig voor een fractie van de bedragen die er vroeger voor betaald werden, een goedlopende en meetbare (!) advertentiecampagne laten opzetten. Vraag voor de grap maar eens wat een éénmalige kranten-advertentie kost, dan ben je al wel gauw overstag denk ik.
Adverteren op Social Media is dus een goed idee, maar hoe moet ik beginnen?
Vraag: Oké, duidelijk, adverteren op Social Media is dus ook voor mij een goed idee, maar hoe moet ik er dan mee beginnen? Ik heb net best veel geld uitgegeven aan een logo en een website, moet ik dan meteen weer heel veel geld uitgeven aan allemaal advertenties?
Robin: Er zijn natuurlijk verschillende manieren om te beginnen met het adverteren op Social Media. Net zoals er verschillende bedrijven zijn en verschillende producten. De beste manier en de beste tijd voor jouw specifieke bedrijf is niet in een algemeen gesprek zoals dit vast te stellen. Dan moeten we echt even om tafel en gaan we samen kijken naar waar voor jou de kansen liggen. Wél kan ik je hier een aantal tips meegeven die heel erg handig zijn om meteen bij bijvoorbeeld het bouwen van je site te laten doorvoeren en het leuke is dat deze tips dus gratis zijn:
Tot zo ver alles wat je zelf kunt doen, en nu?
Robin: Ja dan begint het voor mij pas echt. Als je de tips hebt toegepast en er alvast data wordt verzameld over jouw bezoekers en jouw dienst of product dan ga ik kijken naar het type campagne dat voor jou geschikt is. Je kunt gaan voor meer bereik of meer betrokkenheid bij je bedrijf of product. Daarna gaan we kijken en vergelijken welke campagne de meeste conversie heeft (conversie = clicks naar je website en vervolgens ook verkopen of aanvragen via je website). Dit is een circulair proces dat door herhaling wordt gefinetuned en dit duurt gemiddeld een week of 3. Ook moet je er rekening mee houden dat er in deze fase in verhouding veel advertentiebudget wordt uitgegeven, de verhoudingen zijn dan nog niet optimaal. Uiteindelijk eindigen we met een set goed werkende advertenties die naar wens kunnen worden ingezet om je bedrijf te ondersteunen. Mijn doel is steeds om de advertenties te optimaliseren en zo voor jou de beste cost-per-click advertentie neer te zetten.
Meetbaar bijsturen binnen je bedrijf
Het mooie van deze manier van adverteren is dat je ziet dat je écht meetbaar kunt bijsturen binnen je bedrijf. Denk nog even terug aan die kranten-advertentie en het bereik dat je daarmee hebt gehaald. Dat weet je dus nooit helemaal zeker. Daarbij kun je in de krant ook niet kiezen wie jouw advertentie te zien krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een dames-modezaak. Het is leuk dat je lokale blaadje een oplage van 60.000 heeft, maar de helft van de lezers is man en heeft dus al geen interesse in jouw product. Met het instellen van doelgroepen kun je dit allemaal filteren. Echt je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er op filteren. Dat geeft je enorm veel slagkracht, zodat je met hetzelfde budget een veel grotere impact kun maken op je doelgroep. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat een potentiele klant je gemiddeld 7x gezien moet hebben voordat hij overgaat tot een aankoop of een contactaanvraag. Dit noemen we in de marketing de Rule of 7. Reken maar uit wat 7 advertenties in je lokale krant kosten (dan hebben we het nog niet eens over landelijk bereik). Voor dat bedrag kun je al een hele leuke campagne draaien. En meetbaar, had ik dat al gezegd?
Een kanttekening hierbij is wel dat we er van uit gaan dat je je site op orde hebt. Het komt soms voor dat er geen goede landingspagina staat, (een landingspagina is een goed converterende pagina met een duidelijke actie of een bepaald onderwerp: Bijvoorbeeld: Download de 10 tips, bestel dit product of laat je gegevens achter en win!)
Wat kost adverteren op Social Media?
Robin: Het kostenplaatje hangt, net als de keuze voor het type campagne af van jouw specifieke product of dienst, de grootte van je bedrijf en natuurlijk je eigen wensen qua bereik. Wanneer je de voorbereiding zelf goed op orde hebt (check de tips), ben ik vervolgens nog bezig met het ontwerpen van een leuke advertentie, het inrichten van de doelgroepen en het monitoren van de campagne gedurende de looptijd. Dit zijn gewoon mijn werkuren. Qua campagnebudget kun je vervolgens altijd zelf bijsturen. Op Facebook kun je al vanaf 1 euro per dag een campagne laten draaien, op LinkedIN vanaf 10 euro per dag. Je moet er trouwens wel rekening mee houden dat het wat langer duurt om te finetunen voor €1,- per dag. Dit kun je beter in een later stadium terugschroeven wanneer we een optimale mix hebben gevonden.
Om kort te gaan: Reserveer voor je marketingbudget ongeveer 5 tot 10% van je omzet. Dit budget reserveer je voor zowel on als offline marketing activiteiten. Zo weet je direct wat elk jaar je budget mag zijn en weet je wat je je kunt permitteren. Ook heb je dan wel eens wat ruimte om te experimenteren. Heel belangrijk als je je concurrentie voor wilt zijn.
Vraag: Kun je niet, om de kosten te drukken, eerst inzetten op heel veel likes en daarna met je opgebouwde fanbase gewoon zelf normale facebook berichten plaatsen in plaats van advertenties?
Robin: Dat zou je kunnen doen en het is zeker goed om ook gewone berichten te plaatsen (hoewel niet verplicht voor een succesvolle campagne). Maar Facebook heeft natuurlijk wel een soort algoritme ingebouwd waarmee ze een selectie maken van de fans die jouw berichten te zien krijgen. Gemiddeld zijn dit zo’n 5 tot 10% van je volgers. Dat moet ook wel want wanneer je alle berichten van al je vrienden en pagina’s voorgeschoteld krijgt dan moet je zo’n 1500 berichten per dag verwerken.
Wanneer je een advertentie plaatst krijgen al je volgers dit vroeg of laat te zien in hun tijdlijn. Je bereik is dus veel groter en dus ook de kans dat je daadwerkelijk iets verkoopt. Wat we daarom vaak doen is nadat de optimale mix is gevonden een campagne omzetten naar een langlopende of een stille campagne en het geheel pas weer opschroeven wanneer er een dipje is in de aanvragen.
Alle voordelen van adverteren op Social Media op een rijtje:
- Adverteren op Social Media vergroot je bereik onder potentiële klanten
- Het is meetbaar
- Je kunt zelf je budget bepalen
- Mensen krijgen je advertentie meerdere keren te zien
- Het is flexibel in te zetten
- Je kunt inspelen op het moment en advertenties hergebruiken
- Je hoeft zelf minder tijd te besteden op Social Media
- Je krijgt uniek inzicht in jouw doelgroep
Robin de Boer is Social Media liefhebber en eigenaar van MadSpider. Hij past zijn kennis en ervaring in de marketing toe op het bedenken en ontwerpen van originele en converterende campagnes. Hij lanceert dagelijks nieuwe campagnes vanuit zijn kantoor in het mooie Orvelte (Drenthe).
0 reacties