Leer je kind programmeren met Scratch!

nov 22, 2016 | Programmeren

Programmeren voor kinderen, een hot topic. Veel ouders willen graag dat hun kind op een soort van programmeercursus gaat. De coder-dojos, codeweken en programmeerklasjes voor kinderen schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Helaas nog niet in elke regio. Ook heeft nog niet elke school een bijpassend IT beleid. Kinderen leren op veel scholen wel omgaan met computers, maar geen verdere skills zoals programmeren.

Waarom is leren programmeren zo belangrijk voor kinderen?

De eerste onderzoeken naar of alle programmeerlessen echt bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen trekken nu toch voorzichtig de conclusie dat dat inderdaad belangrijk is. Hun probleemoplossend vermogen wordt groter, en ze kunnen zich daarmee beter voorbereiden op de nieuwe maatschappij. Hoewel ook wordt gezegd dat een focus op alleen programmeren niet voldoende is, is het toch een goede start. Bron: Kennisnet

Vandaar deze blogpost, voor ouders die zelf niet kunnen programmeren, geen toegang hebben tot hippe programmeerklasjes en toch graag willen dat hun kind hier op een speelse manier mee in aanraking komt!

Programmeren in Scratch!

scratch-logoScratch is een gratis programma dat is ontwikkeld door de Lifelong Kindergarten Group van het MIT Media Lab (begonnen in 2003). Het is bedoeld om mensen, jong en oud, op een speelse manier kennis te laten maken met het schrijven van programma’s en het wordt in meer dan 150 landen actief gebruikt, waaronder Nederland.

Wat maakt Scratch zo leuk?

Scratch is leuk om dat je op een eenvoudige manier al heel snel zelf simpele spelletjes kunt maken die je weer kunt laten spelen door anderen. Ook kun je er zelf tekeningetjes in maken die je vervolgens opdrachten meegeeft. Wat Scratch onderscheid van andere programmeer-apps (zoals bijvoorbeeld Kodable voor iPad), is dat je je niet perse hoeft te houden aan de restricties van de opdracht. Je kunt, net als in een echte programmeertaal, helemaal zelf bedenken wat je doet. Het programmeer element is hierdoor zeer creatief en speels en zeker niet saai.

Bekijk hier een filmpje van meester Harald:

Hoe kun je beginnen met Scratch?

Beginnen is heel simpel, je kunt eenvoudig een account aanmaken op https://scratch.mit.edu/
Daarna ben je eigenlijk klaar om te beginnen. Maar om een beetje wegwijs te worden hebben we hier een paar handige resources en downloads op een rijtje gezet:

 

Scratch beginners resources:

 

Scratch volledige cursus:

scratch-programmeercursus-tudelftGeen tijd om het allemaal uit te zoeken en wil je toch graag dat je kind (of jijzelf) lekker snel bezig kan? Dan is de cursus Scratch: Programmeren voor kinderen (8+) wat voor jou!

Deze cursus programmeren met Scratch is gemaakt door de TU Delft en loopt nog tot 30 juni 2017, je kunt dus nog gewoon aansluiten en meedoen. Doe mee met de cursus »

 

Tip: Maak per kind een Scratch account aan en een account op edx. Zo krijgen kinderen hun eigen lesmateriaal en opdrachten en kunnen ze op hun eigen tempo de cursus doorlopen.

Heb je vragen over Scratch, deze blogpost of wil je meer weten of dit onderwerp? Reageer op dit bericht of neem contact met ons op!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Onze eigen collectie web tools

Check onze Tools pagina
Share This