Veilig en écht privé videobellen met je eigen Jitsi server

apr 10, 2020 | Achter de schermen, Privacy, Programmeren, Systeembeheer

Videobellen met Jitsi via je eigen server

De afgelopen weken is er veel in het nieuws geweest omtrent de populaire videodiensten zoals bijvoorbeeld Zoom. Veel organisaties maken gebruik van deze ‘gratis’ diensten zonder verder stil te staan bij de privacy-issues of mogelijke gevolgen wanneer gesprekken via deze diensten worden gelekt.

Met volle verbazing keken wij als developers naar het overleg door de Engelse regering via Zoom, dat vervolgens ook nog eens openbaar gedeeld werd op Twitter. Nu kun je zeggen: Domme maar menselijke fout. Maar is het niet ook een heel klein beetje zo dat je je als verantwoordelijke moet verdiepen in de bescherming van de gegevens en gesprekken van bijvoorbeeld je ministers, je werknemers en je klanten?

Wij vinden van wel. Gelukkig kun je de eerste stap al nemen door je eigen videoserver te laten installeren.

Je eigen videoserver kun je zelf maken met Jitsi (deze tool stond al langer op ons verlanglijstje).
Sinds vorige week hebben wij dus onze eigen video server op ons eigen domein draaien!

Wil je hier eens over met ons videobellen?

Dat kan! Stuur ons een berichtje en wij sturen je een videolink van onze eigen server.
Je kunt dan meteen checken hoe t werkt!

Je eigen Jitsi Server installeren - illustratie

De voordelen van je eigen video server?

  • Videobellen via je eigen url (dus voor je klanten makkelijk herkenbaar en vertrouwd)
  • Alle data in eigen beheer (gehost op je eigen server, dus in ons geval sowieso in Nederland en zeker niet toegankelijk voor derden)
  • Whitelabel vormgeving mogelijk (desgewenst kun je je eigen logo toevoegen en Jitsi in je eigen huisstijl weergeven)
  • Je betaalt niet per gebruiker, maar gewoon 1 bedrag per maand voor je eigen domein + retesnelle VPS + custom Jitsi omgeving.
  • Integratie met bestaande systemen mogelijk (Bijvoorbeeld een extra button ‘videocall’ + video-omgeving laten inbouwen in je eigen al bestaande CRM systeem)

Wat is Jitsi nou eigenlijk?

Jitsi is eigenlijk videobellen voor nerds. Dit klinkt misschien wat oneerbiedig, maar de zin die ze zelf gebruiken om hun platform te omschrijven is deze:

Jitsi is a set of open-source projects that allows you to easily build and deploy secure videoconferencing solutions.

Ontwikkelaars worden hier helemaal enthousiast van, maar voor de normale mens is dit niet te vatten. Daarom: Videobellen voor nerds. Waarom?

  1. Je kunt het op je eigen server zetten en helemaal inrichten zoals je zelf wilt. Dit vinden computermensen helemaal te gek want dit betekent dat ze volledige controle hebben over hun eigen data en er verder niemand bij kan. Bij je eigen Jitsi server zit er dus niemand tussen die eventueel jouw gesprekken kan afluisteren. Superpluspunt dus voor Jitsi.
  2. Jitsi heeft een setje API’s en SDK’s waarmee je je zelfgebouwde applicaties geschikt kunt maken voor video-integratie met Jitsi. Weer een dikke plus dus voor ontwikkelaars want zo hebben ze nog meer invloed op hoe een video-applicatie moet kunnen werken. Zo kunnen ze hun eigengebouwde apps geschikt maken voor video-ondersteuning.
  3. Jitsi is ook een community van developers. Helemaal hip dus. Dit betekent vooral dat wanneer je zelf iets niet weet er altijd iemand anders is die je het kunt vragen.

Kijk voor de volledigheid ook even hun eigen uitleg (en):

 

Voor wie is Jitsi geschikt?

Wij zien voordelen van een eigen video server voor elke ondernemer, maar denken hierbij vooral aan bedrijven waarbij privacy van eigen bedrijfsinformatie en klanten voorop (zou moeten) staan. Bijvoorbeeld advocatenkantoren, een huisartsenpraktijk, notaris, psychologenpraktijk, coaches, noem ze maar op. (Zet je eigen suggestie maar in de comments)

Verder is het hebben van je eigen videoserver ook fijn voor je personeel, wanneer iedereen vanuit huis werkt, en werkelijk ALLE bedrijfscommunicatie via internet verloopt, is het prettig e.e.a met een eigen dienst te regelen. Zo voorkom je dat  gegevens van je personeel worden gedeeld met bijvoorbeeld Google, Skype of Teams. Je hebt simpelweg alles in eigen beheer.

Oh en het gebruik is uiteraard heel simpel. De capaciteit is uitstekend en de video-kwaliteit is perfect. We hebben t getest in een vergadering met 8+ mensen (capaciteit), met onze eigen ouders (gebruiksgemak) én op onze super, super, supertrage internetverbinding (kwaliteit).

Opa en oma op Jitsi - gebruiksgemak - foto

Bewezen 65+ getest met opa en oma!

 

Oke Jitsi is dus veilig, goedkoop (ze bieden zelfs via hun eigen website gewoon een gratis dienst), kan op je eigen domeinnaam en werkt ook nog eens supergoed!

Overtuigd? Je eigen Jitsi Video Server laten inrichten door ons?

Neem dan contact op met René, hij regelt al onze nerd-stuff en kan je verder helpen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Onze eigen collectie web tools

Check onze Tools pagina
Share This