Zelf doen, of uitbesteden?

jan 31, 2024 | Achter de schermen, Systeembeheer

tekening van de weegschaal

Als pleitbezorger voor het zelf in de hand houden van technische zaken was het een grote stap voor mij om mijn webservers uit te besteden. De keuze om deze belangrijke taak over te dragen aan een externe partij was niet licht genomen. Maar met een groeiend portfolio van grote projecten en applicatieontwikkeling kwam de realisatie dat mijn tijd misschien beter besteed kon worden.

Na de zomervakantie besloot ik om de knoop door te haken en de hosting uit te besteden. Een zoektocht leidde me langs verschillende aanbieders, waar ik een aantal vrij snel uitsloot vanwege een gebrek aan kennis of werkwijzes die niet goed bij de mijne passen.

Een reeks teleurstellingen

Uiteindelijk koos ik voor een partij die vertrouwen inboezemde en die een server inrichtte precies volgens mijn wensen en specificaties. Helaas was dit slechts het begin van een reeks teleurstellingen.

Het begon met userquota’s die niet goed ingesteld waren, waardoor alle gebruikers op mijn server onbeperkte disk-space konden gebruiken. Hoewel dit snel werd opgelost, baarde het me zorgen dat zoiets fundamenteels over het hoofd was gezien.

Vervolgens kreeg ik te maken met websites die soms wel, soms niet reageerden. Omdat er geen snelle oplossing kwam dook ik zelf in het probleem. Na een tijdje testen ontdekte ik dat de server verkeerd geconfigureerd was. De server had in de DNS 4 IP-adressen toegewezen gekregen, twee IPV4 en twee IPV6. Maar de server zelf reageerde maar op twee van de vier adressen, de andere twee waren niet toegekend. Dit zorgde ervoor dat je de ene keer een werkend IP kreeg van de DNS, de andere keer niet. Ook al niet fijn dat ik hier zelf moest achterkomen, en de oplossing moest aandragen.

Het heft in eigen hand

De laatste druppel was een consistent crashende Installatron op vrijdag. Hier kwamen ze niet binnen een paar uren uit, en toen werd er gevraagd of dit ook na het weekend uitgezocht kon worden. Ik moest op maandag de website van een grote klant live zetten, dus dit was onacceptabel voor mij. Het weekend dat volgde heb ik besteed aan het zelf inrichten van een nieuwe server. Ik was weer terug bij af: zelf doen.

Ik ben nu eigenlijk wel blij dat ik alles weer in eigen beheer heb (ik ben bang dat dit een afwijking is, alles zelf onder controle willen houden :D). En hoewel ik van mening ben dat uitbesteden heel belangrijk is (boekhouding anyone?) ga ik me de volgende keer nog wat beter verdiepen in de bedrijven of personen die het werk moeten gaan overnemen.

Heb jij vergelijkbare ervaringen met uitbesteden? Deel ze in de reacties!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Onze eigen collectie web tools

Check onze Tools pagina
Share This