Back to Work?

sep 3, 2018 | Algemeen

Back to Work foto

Hee, vakantieganger, weer aan de bak? Een veelgehoord zinnetje deze weken op de werkvloer. Zo ook voor ons ondernemers, tenminste voor degenen onder ons die voor kortere of langere tijd er tussenuit zijn geweest. Of je nou wel of niet bent weggeweest voor iedereen geldt i.i.g dat de vakantieperiode weer voorbij is en dat alles weer min of meer normaal functioneert.

 

Hoe blijft je bedrijf vers

Maar hoe zorg je er nou voor dat je de vers opgedane inspiratie en ideeën dit jaar ook in de praktijk kunt brengen? Dat het niet blijft bij mooie plannen, maar dat er ook echt iets gerealiseerd gaat worden. Het is heel makkelijk om weer in de oude sleur getrokken te worden van al het werk dat op je heeft liggen wachten. En als je dan in de avonduurtjes eindelijk klaar bent heb je echt geen puf meer om nog iets nieuws te doen en zijn al die plannen die je maakte op het strand wel heel ver weg.

Daarom hier een paar tips die we zelf proberen toe te passen om onze inspiratie en ideeën zo lang mogelijk te behouden:

 

1. Ga uitmesten

Na een tijdje vakantie (of je nou een paar dagen hebt of een paar weken) heb je letterlijk even afstand kunnen nemen van je bedrijf. Hierdoor heb je weer een frisse blik op zaken die belangrijk zijn en vooral zaken die minder belangrijk zijn. Soms staan er zelfs fysieke dingen in de weg (in een kantoor of een werkplaats). Dingen waar je misschien ooit iets mee wilde, maar die anders hebben uitgepakt, of waar je simpelweg niet aan toe komt. Dit neemt wel allemaal ruimte in, ook in je hoofd. Ga direct bij terugkomst met de bezem door je zaak en zet de boel weer op scherp. Soms even slikken omdat je met sommige spullen ook plannen de deur uit doet. Maar je moet soms letterlijk plek maken voor je nieuwe plannen en inspiratie.

 

2. Stop op tijd met werken

Het is zo verleidelijk. Dit moet nog af en dat ook nog want dan kan ik eindelijk rustig zitten en is mijn hoofd leeg. Maar het eigenlijke werk is nooit af en als je bijna klaar bent ligt er wel weer iets nieuws. Om ruimte te houden voor je nieuwe ideeën moet je je niet laten verleiden om eerst al het andere (het oude) af te maken. Er bestaat niet zoiets als “af” of “klaar” in een eigen zaak. Accepteer dat je een beperkte tijd en capaciteit hebt en besteed bewust een beetje van je tijd aan je nieuwe plannen, ook al is het in het begin alleen maar om er over te dromen.

 

3. Praat veel met nieuwe mensen over je plan/idee

Mensen die je goed kennen staan (over het algemeen) minder open voor jouw veranderingen. Dat komt juist omdat ze je zo goed kennen en omdat het ze wel bevalt hoe je nu bent/leeft/werkt. Als je dus iets wilt veranderen zoek dan vooral nieuwe contacten (op netwerkavonden of kennisavonden) om te praten over je idee. Misschien loop je op die manier wel tegen iemand aan met een soortgelijk idee, en kun je je plannen opeens een stuk concreter maken. Voor Noord Groninger ondernemers heb je bijvoorbeeld ook het EBG die veel bijeenkomsten en kennisavonden organiseert. Bovendien verstrekken ze subsidies voor veel vernieuwende of gewoon nieuwe ideeën. Altijd leuk om eens met ze te praten over je plannen.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Onze eigen collectie web tools

Check onze Tools pagina
Share This