Een creatief naamgevingstraject zonder chaos.

dec 21, 2023 | Branding, Design

Bij het kiezen van een nieuwe naam voor je organisatie is het essentieel om zorgvuldig te werk te gaan. Je wilt immers een naam die resoneert met je doelgroep, de identiteit van je organisatie weerspiegelt, en die mensen makkelijk kunnen onthouden. Maar hoe vind je die perfecte naam zonder in de valkuil van een publieke naamgevingswedstrijd te vallen?

De valkuil van de naamgevingswedstrijd.

Herinner je je het verhaal van “Sluisje McSluisface”? Een voorbeeld van hoe een openbare naamgevingswedstrijd een onverwachte wending kan nemen. Het publiek kan soms met humoristische maar niet altijd passende suggesties komen.

Dit illustreert het risico van het volledig openstellen van het naamgevingsproces voor het publiek. Hoewel het betrekken van een breed publiek kan leiden tot creatieve en verrassende inzendingen, brengt het ook het gevaar met zich mee dat de uiteindelijke keuze niet overeenkomt met de waarden en visie van de organisatie.

Namestormer screenshot voorbeeld van de applicatieDe Namestormer tool: creativiteit binnen kaders

Dit is waar onze ‘Namestormer’ tool uitkomst biedt. Deze tool is ontworpen om de creativiteit van deelnemers te stimuleren, terwijl het tegelijkertijd zorgt voor afstemming met de waarden en richtlijnen van jouw organisatie. Met de Namestormer tool kun je input verzamelen van zowel interne als externe betrokkenen, zonder een volledige namenwedstrijd uit te schrijven.

Kernfuncties van de Namestormer Tool

  1. Waarden-geleide inzendingen: De tool toont de kernwaarden van je organisatie aan de deelnemers voordat ze hun suggesties indienen. Dit helpt inzenders om namen te bedenken die meer in lijn zijn met de identiteit van de organisatie.
  2. Filtering van inzendingen: In plaats van elke inzending openbaar te maken, biedt de Namestormer de mogelijkheid om alleen bepaalde inzendingen te tonen. Dit geeft controle over het proces en vermijdt de ‘Sluisje McSluisface’-scenario’s.
  3. Optionele stemrondes: Ook het stemmen op de inzendingen behoort tot de mogelijkheden. Bijvoorbeeld op alle inzendingen, maar ook op een selectie.

Integratie van Namestormer in jouw naamgevings-traject

Implementatie van de Namestormer tool in je naamgevingsproces zorgt voor een gebalanceerde aanpak. Het biedt een platform voor creatieve ideeën, terwijl het de kwaliteit en relevantie van inzendingen waarborgt. Of je nu kiest voor een interne brainstormsessie of input zoekt van een breder publiek, de Namestormer tool zorgt voor een gestructureerde en effectieve aanpak.

Een naam is meer dan een label; het is een weerspiegeling van de identiteit en aspiraties van je organisatie. De Namestormer tool biedt een oplossing die creativiteit en structuur combineert, resulterend in een naam die niet alleen creatief en uniek is, maar ook een echte weerspiegeling van je organisatie.

Het vinden van die perfecte naam hoeft geen chaotisch proces te zijn. Met de juiste tools en aanpak kan het een prettige en productieve ervaring zijn.

Benieuwd naar onze resultaten?

We hebben onze Namestormer tool ingezet voor een aantal projecten, waaronder de nieuwe naam van stichting Ommeriek (Voorheen Marenland en Noordkwartier). Ook hebben we het ingezet bij de keuze voor een geschikte naam voor een lokaal koopplatform. Dit project is nog in ontwikkeling.

Hou het in de gaten, meer cases volgen snel!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze eigen collectie web tools

Check onze Tools pagina
Share This