3 zaken die je goed regelt voordat je begint met SEO

okt 11, 2016 | Online marketing

Iedereen heeft het erover; SEO, oftewel Search Engine Optimising, oftewel zoekmachine optimalisatie, oftewel je site hoog laten scoren in Google. Er wordt veel over geschreven en het internet (Google) staat vol met tips over hoe je je content het beste kunt laten scoren in de zoekmachines.

Veel mensen gaan dan ook enthousiast aan de slag met het aanpassen van teksten, aanpassen van linkjes, afbeeldingen en sommigen laten zelfs filmpjes maken om hoger te scoren dan hun concurrentie. Vaak zijn al deze inspanningen tevergeefs omdat de website waar de content geplaatst wordt niet aan een paar basis-eisen voldoet.

Jammer, want alle tijd en geld die dan in SEO gestoken wordt is eigenlijk weggegooid geld. Vandaar hier een korte checklist met de 3 belangrijkste zaken die je eerst moet regelen.

1. Responsive website:

responsive-website-voorbeeld-largeResponsive, wat is dat ook al weer? Snel gezegd is het dat je site er ook goed uit ziet op je telefoon. (Bekijk voor de lol deze site maar eens op je mobiel, als het goed is werkt ie net zo lekker en snel als op je gewone computer.) Nou hoor ik je denken; “Ja, maar mijn website ziet er prima uit, je kunt goed inzoomen op je mobiel…” of: “Mijn klanten kijken toch niet op hun mobiel naar mijn website.”

Dat kan allemaal, maar er zit meer achter dan alleen een leuk plaatje tonen op je mobiel. Sinds april 2015 focust Google zich op het hoger plaatsen in de resultaten van websites die een mobiel-vriendelijke versie hebben. Met een responsive website voldoe je meteen aan deze eis en hou je ook de gewone versie van je website. Je hoeft content maar 1x in te voeren en alles wordt automatisch ook geschikt gemaakt voor het bekijken op je mobiel.

roadbear-google-webmastertools-website-checkLet er bij een responsive site wel op dat grote afbeeldingen en filmpjes minder geschikt zijn voor een telefoon. Bij het bouwen van onze websites houden we hier automatisch rekening mee en kun je content aan- en uitzetten voor verschillende schermen.

 

2. SSL Certificaat

https-ssl-certificaat-browser-voorbeeldSSL staat voor Secure Sockets Layer en in het kort betekent het dat de inhoud van je website versleuteld wordt bij het versturen daarvan. (SSL is de voorloper van TLS, maar beide worden in het algemeen aangeduid als SSL.)

Waarom is het belangrijk? Nou, je wilt als bezoeker van een website niet dat jouw (betaal)gegevens op straat komen te liggen als je iets besteld hebt. Ook wil je niet dat je data zomaar door iedereen kan worden ‘afgeluisterd’. Daarom is het al een paar jaar gebruikelijk dat banken en webshops hun websites en transacties beveiligen met een SSL certificaat. In de browser (Internet Explorer, Safari of Firefox) zie je dan bij de adres-balk (url-balk) zo’n groen slotje (kijk maar ’s linksboven bij deze site, wij hebben ook SSL). Veilig betalen dus.

ssl-labs-roadbearstudios-checkOok dit klinkt misschien nog niet helemaal relevant voor jouw bedrijf. Want waarom is het nou belangrijk als je geen bank bent en geen webshop hebt? Nou, vanaf 1 januari begint Google in zijn eigen browser (Chrome) met het weergeven van een waarschuwing bij websites die geen SSL beveiliging hebben. Er is nog niet helemaal bekend wat dit gaat betekenen voor de ranking, maar je voelt ‘m vast al wel aankomen: Het is beter om een SSL certificaat te hebben. Vraag even na bij je webbouwer of zo’n certificaat voor jouw website mogelijk is. Betaal er niet te veel voor! Bij een beetje goede webdienst hoort het er tegenwoordig gewoon standaard in te zitten. (Bij onze websites krijg je SSL er gratis erbij. Lees hier meer »)

 

3. (Steen)goede usability

Usability betekent bruikbaarheid, oftewel gebruiksvriendelijkheid. De simpele regels van een gebruiksvriendelijke website kennen we allemaal wel: Maak je linkjes zichtbaar, verberg geen content, zorg dat je website snel en simpel te navigeren is. Als je aan deze paar basisregels voldoet ben je al een heel eind. Maar veel mensen vergeten dat usability niet alleen draait om het goed tonen van jouw teksten, maar dat jouw teksten en inhoud gemaakt moeten zijn met de gebruiker (user) in het achterhoofd.

Dit klinkt allemaal heel mooi, de gebruiker centraal en jouw website als een soort alleswetende supergebruiksvriendelijk saleskanaal daar omheen. In de praktijk is het nog best lastig te realiseren en komen veel mensen in de knoei bij het inrichten van hun website. Ze maken te veel linkjes aan, of juist te weinig, richten content niet handig in, en vergeten soms om iets simpels als een handige 404 pagina in te stellen.

hotjar-heatmapsGoogle vindt het in ieder geval belangrijk dat je website goed te navigeren is (duidelijk menu), de opbouw van de html logisch is (maak gebruik van titels, lijstjes en duidelijke knoppen) en dat je content aansluit bij dat wat je bezoeker zoekt (een pagina over stoelen moet ook over stoelen gaan). De meeste websites voldoen hieraan. Wil je meer? Investeer dan in technieken om er achter te komen wat je gebruikers willen (heatmaps, analytics zoals crazy-egg of hotjar) en ga met de data die daar uit komt aan de slag om je site te verbeteren.

 

Bookmark: Handige links

Heb je iets gehad aan deze tips? Of wil je meer weten over SEO? Laat het weten in de comments, en we zullen je vraag zo goed mogelijk beantwoorden!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Onze eigen collectie web tools

Check onze Tools pagina
Share This