Google Analytics Verboden; Waarom en wat nu?

jan 31, 2022 | Online marketing, Privacy

Google Analytics Verboden, Wat nu?

Op 18 januari is in Oostenrijk het gebruik van Google Analytics verboden. Naar verwachting zullen alle EU-lidstaten dit voorbeeld gaan volgen. Deze post is voor bedrijven en marketeers die graag hun websites en online diensten willen blijven verbeteren met behulp van statistieken.

Matomo (voorheen Piwik) is een Analytics tool waarmee je het bezoek op van en naar je website kunt analyseren. In tegenstelling tot Google Analytics gebruikt Matomo de gegevens van jouw websitebezoekers niet voor hun eigen marketing. Hierdoor voldoen ze dus aan een belangrijke privacy-eis van de E.U.

 

Waarom zijn al die regels er eigenlijk?

Het lijkt allemaal heel vervelend al die regels. We willen toch gewoon onze eigen website verbeteren? Waarom moeten we dan allemaal ingewikkelde cookie-meldingen tonen en onze website onbruikbaar maken? Daar wordt toch niemand blij van? En waarom mag je geen Google Analytics meer gebruiken van de EU?

Op de website van Matomo wordt het nog even haarfijn uitgelegd. Onderstaand onze vertaling:

  • Google Analytics is ‘gratis’ omdat ze jouw data gebruiken om hun geld te verdienen met hun eigen advertentieplatformen.
  • Jouw Google Analytics data is getracked, opgeslagen bij, en eigendom van Google, dit bedreigt de privacy van jouw bezoekers en klanten.
  • Voor bedrijven in de EU is Google Analytics niet AVG-proof, dit kan je een boete opleveren van 4% van je jaarlijkse winst.
  • Dit betekent ook dat je bezoekers opt-in moeten klikken voordat je ze kunt tracken. Dit zorgt voor een slechte gebruikerservaring en incomplete bezoekersdata.

Aan bovenstaande is dus te zien dat niet jij, maar Google als derde partij eigenaar is van de data van jouw bezoekers. Sinds de invoering van de AVG is het verboden om data zonder toestemming door te geven aan derden (Google dus in dit geval). De reden hiervoor is simpel: De EU wil haar burgers beschermen en wil dat je als individu controle houdt over jouw digitale afdruk.

Tot voor kort mocht je dus met toestemming data verzamelen. Inmiddels is gebleken dat bedrijven zich niet houden aan deze regels en heeft Oostenrijk de eerste stap gezet door het gebruik van Google Analytics als geheel te verbieden.

Lees meer op de site van Matomo »

 

Matomo als privacy-veilige standaard

In November 2020 schreven we al over privacy en het gebruik van Matomo en gebruiken vanaf de start van ons bedrijf al Matomo (vroeger heette het Piwik) en hebben voor onze eigen sites nooit Google Analytics gebruikt. (Alleen als klanten daar expliciet om vroegen).

Hier hadden we destijds verschillende redenen voor:

  • we zijn fan van open-source en self-hosted tools (= broncode niet geheim en de tools kun je zelf installeren)
  • we vinden het een goed idee dat niet alle macht op het web bij één partij ligt (Google)
  • we vinden het belangrijk dat onze privacy én die van onze klanten en bezoekers wordt gewaarborgd

Daarom vinden wij Matomo geen analytics alternatief, maar de analytics standaard. Op al onze websites houden we statistieken bij met onze self-hosted Matomo installatie. Hierdoor worden er geen gegevens verstuurd naar een externe partij en hebben we alle data veilig in eigen beheer op een Nederlandse server.

Daarbij hebben we onze statistieken volledig geanonimiseerd. Hierdoor hoef je zelfs volgens de strenge nieuwe AVG géén cookiemelding te tonen voor het gebruik van Matomo.

Start nu met Matomo!

Het is nog niet te laat!

Je kunt op drie manieren beginnen met Matomo, On-Premise (dan draait het op je eigen server, zoals bij ons), Matomo Cloud of Matomo for WordPress. Alledrie zijn ze volledig AVG-proof en doen ze qua functionaliteit niet onder voor het bekende alternatief. Zo beschikt Matomo over een Tagmanager, kun je je websitedoelen bijhouden en periodieke pdf rapporten laten versturen.

Je kunt Matomo ook eerst draaien naast je Google Analytics, dan kun je de statistieken met elkaar vergelijken en GA uitfaseren zodra het tijd is.

Wil jij ook beginnen met Matomo, maar weet je niet welke optie voor jou het meest geschikt is? Of wil je eerst even sparren over de mogelijkheden? Plan dan een vrijblijvend gesprek met ons in. René inventariseert samen met jou de mogelijkheden en kijkt welke stappen je moet zetten.

 

© coverfoto:  by Duncan Meyer on Unsplash

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Onze eigen collectie web tools

Check onze Tools pagina
Share This