Plugins voor WordPress, een zegen of een vloek?

sep 1, 2021 | Plugins, Wordpress

Plugins voor je website

Dit artikel is geschreven voor website eigenaren die zelf hun website beheren en er meer uit willen halen. We gaan er vanuit dat je basiskennis hebt van WordPress en dat je wel eens hebt geëxperimenteerd met het installeren en inrichten van plug-ins.

Coverfoto: Striving Blogger via Unsplash

Voorzorgsmaatregelen

Ook willen we benoemen dat het nooit een goed idee is om een plugin zomaar te installeren op je live website. Je kent de kwaliteit van plugin niet en weet niet welke zaken er worden aangepast bij het inregelen van de plugin. Wij maken altijd een afgewogen keuze tussen zelfbouw/kopen/of doen onderzoek naar een gratis plugin. Daarnaast installeren we eerst op een testomgeving en controleren de werking van de plugin met de website. En zelfs dan schieten ook wij nog wel eens mis!

Illustratie van website-eigenaar met eurotekentjes in zijn ogen

Gratis extra functies!

WordPress wordt vaak geroemd vanwege de mogelijkheid om de site zelf uit te kunnen breiden met plug-ins. Op die manier kun je functionaliteiten zoals een agenda, of andere leuke extra’s toevoegen aan je website. Alleen is er wel een grens. Websites met veel plugins zijn gevoeliger voor hacks, krijgen vaker conflicten bij updates of kunnen op den duur helemaal niet meer worden ge-update. Daarom hierbij onze afwegingen voordat je een plugin installeert!

 

Hoe weet je of een plugin goed is?

Er zijn een paar eenvoudige checks die je kunt doen voordat je een plugin installeert.

1. Wanneer was de laatste update
2. Hoe vaak is de plugin al geïnstalleerd
3. Is hij getest met jouw huidige versie van WordPress

Natuurlijk geven deze checks geen uitsluitsel, maar het geeft je een goede eerste schifting.
Heb je vervolgens een plugin op het oog dan kun je kijken naar de volgende zaken.

1. Hoeveel developers werken aan de plugin
2. Is hij in meerdere talen beschikbaar
3. Voegt de plugin echt functionaliteit toe aan je website

 

Wanneer heb je géén plugin nodig?

Voor sommige aanpassingen aan de websites zijn plugins beschikbaar, maar zeker niet nodig. Zo kun je veel zaken regelen met een paar regels code. Het is dan geen goed idee om een plugin installeren omdat je hiermee je website mogelijk kwetsbaar maakt. Op de lange termijn kunnen veel verschillende plugins voor kleine aanpassingen daarom duurder uitpakken.
We geven toe, de afweging wel of geen plugin is een lastige, maar niet onmogelijk. Vraag jezelf de volgende zaken af:

1. Had je verwacht dat de aanpassing die jij wil doen standaard in WordPress zou zitten?
2. Wil je een plugin installeren voor maar één aanpassing?
3. Is de aanpassing die je op het oog hebt vooral visueel (en niet functioneel)?

Als je 2 of meer met Ja hebt beantwoord is het een goed idee om je WordPress ontwikkelaar te vragen of hij of zij de aanpassing voor je kan doen. Je betaalt hoogstens het uurtarief, maar daarna weet je wel zeker dat je site snel en veilig blijft draaien.

 

Wanneer kun je een plugin laten ombouwen of aanvullen?

Het probleem met veel bestaande (gratis) plugins is dat ze geschreven zijn voor hele specifieke vraagstukken, gedeeld zijn met de community, en daarom nét niet doen wat jij nodig hebt. Mocht het zo zijn dat er een plugin is die (bijna) doet wat jij wil, of een die precies doet wat je wil maar niet door de eerste check heen komt (hij is verouderd en/of wordt niet meer onderhouden), dan kan het zinvol zijn om samen met een developer te kijken of je de plugin kunt laten aanpassen.

 

Wanneer is het een goed idee om een plugin te kopen?

Bij WordPress is het lang niet altijd zo dat betaalde plugins beter zijn dan de gratis versies. Hoewel de websites en demo’s van betaalde versies je graag anders doen geloven. Ze blazen hoog van de toren met heel veel extra functionaliteiten en ze kunnen heel erg opscheppen over hun supportregelingen. Let hierbij goed op of je wel echt extra functionaliteit koopt of alleen ‘fluff’ zoals extra lettertypes, mooie kleurtjes of een andere manier om te animeren. Ook is de support die ze benoemen alleen via chat en in het Engels. Dit is goed om van te voren te weten.

Maar. Als je dan een mooie functionaliteit wilt toevoegen dan zijn er echt plugins die (vaak in aanvulling op hun gratis versie) écht wat toevoegen. Heb je een plugin op het oog en twijfel je over de aanschaf? Stel jezelf dan deze aanvullende vragen:

1. Voegt de betaalde versie een of meer functionaliteiten toe die je nodig hebt
2. Werkt de onbetaalde versie van de plugin naar verwachting en zonder problemen

Voorbeelden van plugins die wij (in opdracht) hebben aangeschaft zijn bijvoorbeeld:
– NextGen Gallery (plugin met veel, heel veel fotogalerijen en duidelijke beheer opties)
– Tiny PNG (gratis en betaalde versie)

Illustratie van stekker met WordPress logo

Wanneer moet je zelf een plugin laten bouwen?

Een maatwerk plugin klinkt als heel veel werk en dus een kostbare investering, maar soms is dat beter dan het ombouwen van een bestaande plugin of goedkoper dan het aanschaffen van een betaalde plugin (met jaarlijks terugkerende licentiekosten).

Deze afweging maak je grofweg bij de beslissing om een eigen plugin te laten ontwikkelen:

1. Heb je de functionaliteit nodig op meerdere websites of meerdere instanties van je website? (Bijvoorbeeld: je hebt meerdere webshops en wil graag een functionaliteit uitrollen die voor alle shops uitgerold kan worden)
2. Stel je hoge of hele specifieke eisen aan de back-office afhandeling van de toegevoegde functionaliteit (bijvoorbeeld: inschrijvingen moeten worden geëxporteerd naar een vooraf bepaald Excel format voor verwerking in de boekhouding)
3. Er is geen enkele plugin te vinden die (bijna) doet wat jij wil (bijvoorbeeld een slecht onderhouden plugin die kan worden overgenomen, of plugin die lijkt op wat je wil en dus aangevuld kan worden)

Wanneer bovenstaande op jou van toepassing is, is het effectiever om een maatwerk plugin te laten ontwikkelen. Deze plugin levert je niet alleen de extra functionaliteit op, maar geeft je ook een voorsprong in de markt omdat je nieuwe functionaliteit toevoegt aan je website.

Voorbeelden van WordPress Plugins die wij zelf hebben ontwikkeld, zowel in opdracht van anderen als puur voor onszelf:

Cultuurkaart / Filterbare kaart
– Agendamodule / Event kalender
Cursus selectie en inschrijf module
Remote Dashboard Welcome
Tee Time Calendar
– Laposta nieuwsbrief inschrijfformulier

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze eigen collectie web tools

Check onze Tools pagina
Share This