Een goed logo laten ontwerpen, 5 do’s en don’ts voor ondernemers

sep 21, 2016 | Design

Laten we meteen maar met de deur in huis vallen; de meeste bedrijfslogo’s zijn saai, druk, nietszeggend of gewoon ronduit lelijk. Een vaak gehoorde klacht onder zzp-ers en ondernemers is dat het laten ontwerpen van een logo te duur is. Onzin. Je hoeft echt geen tonnen omzet te draaien om een goed logo te laten ontwerpen. Er zijn gewoon een paar kritieke punten waar je op moet letten tijdens het (laten) ontwerpen. Een aantal hiervan licht ik toe in deze post.

Wat is een logo?

Ja, ik hoor je denken, ik ben geen kleuter ik weet heus wel wat een logo is. Natuurlijk weet iedereen wel wat bijvoorbeeld het logo van Coca Cola is of Apple, of Macdonald’s. Maar in de praktijk van het logo ontwerpen is er toch veel verwarring over wat er nou wel en niet bij hoort. Is een logo alleen een beeldmerk? Of zit de tekst er ook bij? En de pay-off? En hoe zit het met de kleuren en de huisttijl?
Het is verstandig om van te voren goed af te spreken wat er allemaal bij hoort.

Bij ons houdt het in dat een compleet logo design een beeldmerk (plaatje) en bedrijfsnaam bevat. Dit is dan uitgevoerd in al dan niet bestaande huisstijl kleuren, en een versie met en zonder pay-off. Ook maak ik een versie geschikt voor lichte achtergrond (denk web/folders etc) en een voor een donkere achtergrond (denk kleding/vlaggen etc). Het geheel wordt dan opgeleverd in een logo-pack waarin het logo in alle formaten, kleurstellingen, met/zonder pay-off en alleen het beeldmerk toegankelijk is en geschikt voor web en print.

Wat is goed en wat is slecht?

Een logo hangt natuurlijk voor een heel groot deel af van persoonlijke smaak. Toch bestaat er wel degelijk zoiets als goed en slecht design. Zeker voor logo’s. Om een idee te krijgen van wat goed en slecht is bij een logo ontwerp moet je je als eerste afvragen wat het algemene doel is van een bedrijfslogo.

 

Het algemene doel van ieder logo

Natuurlijk heeft elk bedrijf zijn eigen unieke doelen en waarden, maar voor ieder logo zou je in het algemeen kunnen stellen dat:

  1. Het de waarden van het product/bedrijf moet onderstrepen
  2. De diensten van het product/bedrijf moet verduidelijken
  3. Het merkgevoel van het product/bedrijf moet versterken

Dit lijken allemaal vage termen, maar concreet houdt het in dat je logo een uniek beeld moet zijn van de kernwaarden van jouw bedrijf. De voorbeelden hieronder laten zien waarom:

Nietszeggend voorbeeld stock logo

Een nietszeggend 13 in dozijn stock logo (bron: adobe stock). Dit logo verduidelijkt niets over de dienst/product die het aanprijst, en ook de kleurstelling is veel te uitgebreid en daardoor nietszeggend.

Custom logo voor experience groningen event

Custom logo dat we hebben ontworpen voor een jaarlijks event in Groningen voor uitwisselings studenten. (Lees hier meer) Het logo draagt het event in verschillende elementen (Oog = experience, G = groningen, pijlen = beweging)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het linkerlogo ziet er misschien voor sommigen wel hip en modern uit, maar zegt niets over waar het voor ontworpen is. Daarom is het multi-toepasbaar en kun je elke willekeurige bedrijfsnaam hier invullen. Het rechterlogo is een custom design en echt toegespitst op dat ene toffe event in Groningen. Al deze elementen zitten op een slimme manier in 1 beeld in het logo verwerkt. Dat maakt dat het communiceert waar het voor staat.

 

Waarom is een uniek logo belangrijk

Het antwoord hierop is eigenlijk heel simpel. Omdat je bedrijf ook uniek is, of dat op zijn minst probeert te zijn! Als je als ondernemer niet weet wat jou onderscheidt van je concurrent zou ik aanraden om dat eerst eens helder te krijgen. Een goede logo-designer vraagt hier naar; wat zijn je kernwaarden, wat maakt jou uniek? Waarom komen je klanten bij jou en niet bij je buurman? Als je dit niet helder hebt voordat je een logo laat ontwerpen zal het er inderdaad 13 in dozijn uit zien en niet opvallen tussen alle andere 13 in dozijn logo’s (en dito bedrijfjes).

Hieronder voorbeelden van het 13 in een dozijn stock logo, waarom het niet werkt en niet origineel genoeg is. (Deze bedrijfsnamen heb ik ter plekke uit mijn duim gezogen en bestaan bij mijn weten niet, enige overeenkomst met echte bedrijven is geheel toevallig!)

stock-logo-selectie stock-logo-bloemist stock-logo-hairstyling stock-logo-onderwijs

 

 

 

 

 

 

 

 

Samengevat, de 5 do’s en don’ts bij het laten ontwerpen van een logo:

  1. DO: Zorg er voor dat je eerst helder hebt waar jouw bedrijf voor staat en wat jou uniek maakt ten opzichte van je concurrent. Vat het samen en zet het in heldere woorden op papier.
  2. DO: Let op de vragen die een ontwerper je stelt, weinig tot geen interesse in jou en in jouw bedrijf? Vooral veel woorden over eigen ontwerpen en ideeën? Exit ontwerper en zoek een ander!
  3. DO: Lever je verschillende diensten/producten? Probeer dan te komen tot 1 concrete kernwaarde die jouw bedrijf overkoepelend samenvat. Een goed logo leunt op 1 helder basis-idee, en laat dat idee naar voren komen. Te veel beelden/effecten en kleuren werken averechts.
  4. DO: Laat je logo aansluiten bij je doelgroep en let daarbij wat minder op je eigen voorkeuren. Lever je diensten aan de zakelijke markt en is je favo lettertype comic sans? Dan is dat dus een minder goed idee voor je logo.
  5. DON’T: Meegaan met trends. Je logo moet tijdloos zijn. Het lijkt misschien leuk om nu aan te sluiten bij alle leuke hipster logo’s met banners en custom lettering, maar als dat niet helemaal bij je bedrijf en bij je diensten past is het echt beter om trends los te laten en je eigen plan te trekken.

Bonustip: Let er op dat je in ieder geval een vector logo krijgt toegestuurd als je een logo laat ontwerpen. Met een vector bestand van je logo kun je bij alle drukkers terecht voor scherp drukwerk in ieder formaat.

Wil je meer tips & trucs ontvangen op het gebied van web & design? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Of volg ons op twitter.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Onze eigen collectie web tools

Check onze Tools pagina
Share This