Conversie betekent in het geval van websites hoeveel bezoekers je website kan omzetten naar een daadwerkelijke klant of ‘lead’. Als je bijvoorbeeld per maand 100 bezoekers op je pagina krijgt, en 2 daarvan klikken op de knop ‘contact’, dan heb je een conversie van 2%.
Een zo hoog mogelijke conversie met je website
Natuurlijk wil iedereen een zo hoog mogelijke conversie behalen. Immers als je je conversie kunt verhogen naar 10%, dan haal je gewoon een hogere omzet onder aan de streep. Ook worden je marketing inspanningen opeens een stuk lucratiever. Betaal je bijvoorbeeld advertentiekosten aan Google of Facebook voor de bezoekers, dan kun je die kosten opeens door 10 delen in plaats van door 2. De kosten die je maakt om 1 klant binnen te halen gaan dus behoorlijk omlaag als je conversie omhoog gaat.
Een hogere conversie op je website zorgt er dus voor dat meer mensen uiteindelijk op een zogeheten CTA klikken. CTA staat voor Call To Action, oftewel Oproep Tot Actie (beetje brak vertaald), oftewel je knoppen. Nu zijn er verschillende manieren om de conversie op je website te verhogen (design, websitesnelheid, techniek, inhoud), maar in dit artikel gaan we in op de opmaak van je teksten.
Huh teksten opmaken? Niemand leest toch op internet?
Dit is een van de grootste misverstanden van de laatste paar jaar. Er is inderdaad veel discussie geweest over het nut van (lange) teksten op websites, maar recent is gebleken dat mensen wel degelijk teksten lezen, als het maar gaat over hun probleem. Hier ligt dus een grote kans voor ondernemers met een eigen website. Want als ondernemer ben je natuurlijk niet voor niks met je bedrijf begonnen: Je zag een gat in de markt, je kunt met je talenten anderen helpen, je doet wat je het liefste doet en maakt daarmee het leven voor anderen prettiger, leuker, makkelijker etc. Kortom je lost een bepaald probleem op. En laat dit nou net het onderdeel zijn waar veel mensen graag over lezen.
In een ander artikel zullen we later in gaan op de inhoud van de webteksten, maar hier hebben we het vooral over de opmaak. We gaan er dus vanuit dat je al een flink stuk tekst hebt (laten) schrijven voor je website. Nu moet je het alleen nog erin plakken. De opmaak kan er voor zorgen dat je teksten beter leesbaar worden en dus ook zorgen voor meer conversie!
Goed, hieronder dus een paar tips voor meer conversie met je webtekst!
Tip 1: Deel de tekst op in alinea’s.
Dit lijkt een open deur, maar op zeer veel websites kom je enorme lappen tekst tegen die gewoon onleesbaar zijn geworden omdat alles, maar dan ook echt alles, aan elkaar is geplakt. Maak dus alinea’s en zorg ervoor dat ze lekker kort zijn. Elke alinea moet weer gaan over een nieuw stukje van het onderwerp.
Tip 2: Maak omschrijvende tussenkopjes voor de sub-onderwerpen
Ok, je tekst is nu opgedeeld in alinea’s, maar voor je bezoeker is het fijn om te kunnen scannen naar het onderdeel dat voor hen belangrijk is. Maak dus per sub-onderwerp of sub-onderdeel van je pagina een goede omschrijvende titel!
Tip 3: Maak gebruik van lijstjes voor opsommingen.
Misschien heb je vroeger geleerd dat een opsomming in de tekst netter is. Dat is misschien wel zo, maar het is niet makkelijk te vinden in een groot stuk tekst. Heb je dus een belangrijke opsomming (van bijvoorbeeld alle problemen die je oplost voor je klant, of van alle producten die je gebruikt) maak daar dan een bulletlist van. Wil je helemaal lekker scoren, zet dan direct onder die bulletlist een vette knop met een omschrijvende tekst. Dus niet: contact, maar: Bestel direct deze aanbieding of: Maak gebruik van dit aanbod.
Tip 4: Maak de tekst niet te breed.
Een tekst die qua layout over de breedte van het hele scherm valt, leest niet lekker. De ideale breedte is zo’n 50-75 tekens. Een langere zinlengte wordt door gebruikers ervaren als intimiderend en overweldigend. Het ziet er dan uit als zo’n enorme lap tekst dat ze er niet meer aan willen beginnen. Ook begrijpen ze minder goed waar de tekst over gaat als het te breed is uitgelijnd. Overleg dus met je web-bouwer wanneer jouw tekstpagina’s breder zijn van 75 karakters. Lukt dat niet? Voeg dan afbeeldingen toe om te tekst smaller weer te geven.
Tip 5: Voeg afbeeldingen toe
Hij kwam al even aan bod, maar het is sowieso een goed idee om je tekst met beeld te ondersteunen. Zorg er wel voor dat je originele foto’s of afbeeldingen gebruikt. Dit draagt bij aan je geloofwaardigheid en zorgt er voor dat je lezers zich een beter beeld kunnen vormen van je dienst of product.
Tip 6: Maak omschrijvende en activerende call to actions
Een CTA of Call To Action is de term die wordt gebruikt voor knoppen of linkjes. Zorg ervoor dat de tekst die je hierin plaatst omschrijvend en activerend is. Dus niet alleen het woordje ‘bestel’ of ‘contact’, maar ‘Neem vandaag nog contact op’ of ‘bestel direct deze aanbieding’.
Tip 7: Zorg voor een goed leesbaar font
Tegenwoordig is het mogelijk om bijna ieder font gratis toe te voegen aan je website, maar let er op dat niet ieder font even goed leesbaar is. Hou rekening met contrast, lettergrootte en zorg ervoor dat de balans en hierarchie tussen je titels en lopende tekst duidelijk is. De best leesbare fonts op beeldschermen zijn vaak toch de klassiekers zoals Verdana en Lucida. Maar wil je iets moderns dan kun je ook kiezen voor Nunito of Roboto. Merk je zelf al dat je stiekem naar je scherm toe buigt om de tekst te kunnen lezen? Dan is je font echt te klein. Niet iedereen heeft goede ogen. Een minimale fontgrootte van 16px of echt minimaal 14px is vaak klein genoeg. Zorg er ook voor dat gekleurde linkjes of titels een goed contrast hebben met de achtergrond. En voor alle teksten geldt: Zwart op wit is beter leesbaar dan wit op zwart!
Bonustip: Plaats linkjes in je tekst
Dit heeft niet zozeer invloed op je conversie, maar wel op je algehele ranking. Heb je elders op je website content die aansluit bij wat je op deze pagina vertelt? Maak dan een interne link!
Wil je een keer sparren over de teksten op je website? Twijfel je over de opmaak of de inhoud? We geven graag een professioneel advies zodat ook jij een hogere conversie kunt behalen met je eigen website.
0 reacties