Waarom je steeds minder bezoekers naar je website krijgt: 3 oorzaken

mei 21, 2019 | How-to, Online marketing

Illustratie steeds minder bezoekers naar je website - 3 oorzaken op een rij

Een veelgestelde vraag van ondernemers met een eigen website is: Hoe krijg ik bezoekers naar mijn website. Zoals zoveel starters worstelen met de vraag: Hoe kom ik aan klanten, worstelen ook de meer ervaren MKB-ers en ZZP-ers met de bezoekersaantallen naar hun eigen website. Ook kregen we onlangs de vraag hoe het kan dat er een dalende trend te zien is in bezoekers naar de website. Daarom hebben we hier 3 veel voorkomende oorzaken op een rijtje gezet + tips hoe dit te voorkomen binnen jouw bedrijf.

 

Illustratie vaktaal op je websiteOorzaak 1: Je gebruikt alleen vaktaal op je website

Natuurlijk is zoekmachineoptimalisatie, naast een fantastisch scrabble-woord, een vak apart. En je hebt als ondernemer al je eigen vak te beoefenen. Daarom ben je ook voor jezelf begonnen. Oké dat snappen we allemaal. Maar…

Er zijn wel degelijk een paar gouden regels waar je je aan kunt houden bij het optimaliseren van jouw website voor Google. En nee dan hoef je geen linkjes in te kopen, moeilijke dingen te doen met meta-tags of ander SEO-gedoe. Wat je wel moet doen is: In herkenbare woorden opschrijven wat jij doet.

Wat zijn herkenbare woorden?

We zeggen hier expres herkenbare woorden. SEO-specialisten noemen dit keywords oftewel sleutelwoorden of zoektermen. Zij kijken naar de woorden die in jouw vakgebied veel worden gebruikt (je eigen vaktaal) en vertalen dit naar herkenbare woorden voor de gewone mens. Hier komen de voorbeelden:

Stel je voor je bent event-organiser, dan doe je er goed aan om verschillende pagina’s op je website te maken met daarop de woorden feesten, partijen, bruiloften, evenementen, organiseren, plannen. Ook moet je locatie-informatie toevoegen aan deze pagina, bijvoorbeeld een kopje over je werkgebied: Heel Nederland of juist bepaalde regio’s benoemen. Want, als je bedrijf in Lutjebroek gevestigd is, is dat natuurlijk hartstikke leuk voor je, maar er gaat niemand zoeken naar een event-planner in lutjebroek. Pak dus de grote plaatsen om je heen altijd mee in je tekst.

Nog een voorbeeld: Je verkoopt jaloezieën en raambedekking en je noemt dit ook keurig op je website. Maar in de volksmond heten alle jaloezieën gewoon luxaflex, dus als je dit woord niet benoemt op je pagina (ook al verkoop je het merk Luxaflex niet!) zul je geen hond naar je pagina krijgen.

In de volgende video leggen we verder uit hoe je deze teksten kunt optimaliseren met behulp van de plugin Yoast in WordPress.

 

Illustratie bij Alles delen op Sociale MediaOorzaak 2: Je deelt alles op social media

Ja dat is toch juist goed? En ik krijg toch heel veel likes? Ja hartstikke leuk, maar die likes die doen dus niks voor je website. En dat facebook-bericht is niet meer terug te vinden in Google. Heb je mooie foto’s van je laatste opgeleverde product of project gemaakt? Zet ze dan eerst op je website en deel het daarna op social media!

Ja maar hoe dan?

Content op je website plaatsen kan in allerlei vormen. Wij hebben zelf een blog voor de alledaagse zaken en tips zoals in dit artikel. Daarnaast hebben we een portfolio met meer uitgebreide case-omschrijvingen. Uiteraard hoef je (als je weinig tijd hebt of niet zo makkelijk schrijft) je blog niet vol te plempen met allemaal tekst. Denk aan wie je wil aanspreken met jouw net opgeleverde product of dienst. Je bent er trots op en wilt graag meer van dat soort opdrachten toch? Kruip in de huid van je opdrachtgever en denk aan hoe zij naar jouw dienst zouden zoeken. Zet dit in ieder geval in de titel van je bericht, in de alt-tag van de plaatjes én in minimaal 1 alinea tekst.

Voorbeeld: Je hebt als schilder een huis mogen schilderen in een dorp of stad bij jou in de buurt. Zet dan in de titel: Compleet nieuwe schilderbeurt voor woning in Plaats X. In de tekst benoem je wat je hebt gedaan: Verwijderen oud schilderwerk, schuren, beitsen aflakken, muur verven noem maar op. Vervolgens deel je het bericht op je website weer op sociale media. (Dit kan door de url van het bericht te plakken) Deze tip werkt gegarandeerd en zorgt voor meer bezoekers naar je website en dus een hogere ranking in Google.

 

Illustratie bij website klaar en nu achterover leunen is geen optieOorzaak 3: Je plaatst geen nieuwe content op je site

Is je site eindelijk af? Mooi denk je dan, daar heb ik de eerste jaren geen omkijken meer naar. Mis! Nu begint het pas! De lancering van een nieuwe site is een perfect moment om vanaf dan elke week iets aan je site te veranderen. Een stukje tekst, een afbeelding, een nieuwe pagina, een nieuw berichtje. Als je site stilstaat, staat je bedrijf ook stil.

Te hard? Nee! Google “spidert” het web op zoek naar nieuwe content. Je site wordt dus af en toe onderzocht op nieuwe content. Is die content er niet dan komt Google morgen weer kijken, is er nog steeds niks nieuws, dan volgende week, volgende maand of volgend jaar…

Je snapt t wel.

 

NB: We gaan er bij deze 3 oorzaken van uit dat je de overige zaken op je site goed hebt geregeld. Denk hierbij aan goede gebruiksvriendelijkheid, een SSL-certificaat, een goede responsive website etc. Wil je weten of jouw site aan de specs voldoet? Laat ons met je meekijken!

Download onze Roadbear Studios Usability Check

Ben je al klant bij ons? Maak je dan geen zorgen, het ligt dan echt aan jou :P.

 

Nog vragen? Stel ze in de comments!

Nog vragen over de impact voor jouw bezoekers? Meer weten over het optimaliseren van je site? Neem contact met ons op of stel je vraag in de comments!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Onze eigen collectie web tools

Check onze Tools pagina
Share This