Ben jij vrij? Of zit je vast?

dec 4, 2023 | Programmeren, Webshop, Wordpress

kapotte auto met beer erbij - illustratie

De nadelen van exclusiviteit

Stel je voor: je auto is alweer stuk. En elke keer dat je garage iets repareert, lijkt er iets anders mis. Geen probleem, want je kunt eenvoudig overstappen naar een andere garage.

Maar wat als je auto alleen door garage X gerepareerd kan worden? Ze hebben unieke moeren en bouten, en alleen hun gereedschap past. Je zit vast aan die ene garage.

Vendor lock-in: een veelvoorkomend probleem in IT

Dit is wat je ‘vendor lock-in’ noemt, waarbij je volledig afhankelijk wordt van je leverancier. Dit fenomeen komt vaak voor in de IT-wereld.

Neem nu het laten bouwen van een website: veel bedrijven gebruiken een eigen CMS (Content Management Systeem, het systeem waarmee je zelf je website kan bijhouden). Dit betekent dat je gebonden bent aan hun systeem, hun regels, en zelfs hun toekomstige prijswijzigingen.

De valkuilen van op maat gemaakte systemen

Op zich is er niets mis met een op maat gemaakt CMS, vooral als het specifieke voordelen biedt. Maar problemen ontstaan wanneer je niet meer tevreden bent met je websitebouwer of marketingbureau. Vaak is je enige optie dan een volledig nieuwe website laten ontwikkelen.

Een ander voorbeeld: leveranciers van eindproducten die eisen dat je hun webwinkelsysteem gebruikt. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien een eenvoudige en goedkope oplossing voor het opzetten van een online winkel. Maar wat gebeurt er als je je eigen producten zou willen toevoegen, als je meer maatwerk wilt, of als je vindt dat de kosten te hoog worden? Of erger, wat als de leverancier besluit zijn diensten te wijzigen of te stoppen?

Opensource en decentralisatie als oplossing

In deze scenario’s ben je niet vrij. Je bent afhankelijk van de beslissingen van een ander bedrijf. Hier komt de waarde van opensource en gedecentraliseerde systemen om de hoek kijken. Met een opensource CMS zoals WordPress heb je de controle. Je kunt het systeem aanpassen aan je eigen behoeften, van hostingprovider wisselen, en je bent niet gebonden aan de grillen van één bedrijf.

Bij Roadbear Studios hebben wij deze vrijheid hoog in het vaandel. We hebben klanten geholpen om over te stappen van beperkende systemen naar flexibele, opensource oplossingen. Dit gaf hen meer controle over hun website en webshop en leidde tot aanzienlijke besparingen op lange termijn.

Belang van keuzevrijheid in digitale hulpmiddelen

Het is belangrijk om kritisch te blijven kijken naar de tools die we gebruiken om onze digitale aanwezigheid te bouwen en onderhouden. Vraag jezelf af: ben ik écht vrij met de keuzes die ik heb gemaakt of ga maken, of beperkt een systeem de groei en onafhankelijkheid van mijn bedrijf?

Voordat je een leverancier of marketingbureau kiest, denk goed na over hoe je hier zelf in staat. Schroom niet om vragen te stellen over vrijheid en openheid, kernwaarden die zowel voor mij persoonlijk als voor ons bedrijf, Roadbear Studios, centraal staan.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Onze eigen collectie web tools

Check onze Tools pagina
Share This