De strategie achter een nieuw merk

nov 28, 2023 | Branding

In ons dagelijks leven worden we vaak verleid door het idee dat een nieuwe look ons kan transformeren. In deze blogpost duik ik dieper in waarom een oppervlakkige verandering in uiterlijk – of het nu een nieuwe jas of een nieuw logo is – niet de essentie vangt van wie we werkelijk zijn of wat een merk echt vertegenwoordigt.

De verleiding van het nieuwe

We hebben het allemaal wel eens gehad, je komt thuis met een mooie nieuwe jas, die je vervolgens nooit draagt omdat hij toch niet precies past bij je persoonlijkheid. het leek zo mooi in de winkel, en hij staat je ook goed, hij zit zelfs lekker, maar heeft gewoon niet de juiste uitstraling. Voor je het weet pak je toch elke keer weer je lievelingsjas.

Als mens zijn we geneigd te denken dat iets nieuws ons beter maakt dan we zijn. Echter dit effect is maar van korte duur. Want ook al kopen we nog zoveel nieuws, er verandert niets wezenlijks aan wie we zijn.

Voor merken is dit niet anders. Het aanmeten van een nieuwe look is, wanneer er geen strategische doelen achter zitten, slechts een nieuwe look.

Kernwaarden en strategische doelen eerst helder krijgen

Veel organisaties, scholen en bedrijven hebben hun kernwaarden en strategische doelen ooit vastgelegd. Vaak is dit gebeurd met behulp van externe adviesbureau’s en liggen deze (vaak dikke en moeilijk leesbare) rapporten ergens in een la.

Dit is jammer, want de kernwaarden en strategische doelen hebben te maken met de dingen die je iedere dag opnieuw doet. Het is dus geen dood document in een la, maar het is juist je lievelingstrui die je elke dag aantrekt naar je werk.

Voordat er gestart wordt met het maken van een nieuw merk, of het nou gaat om een fusiemerk, een rebranding of nieuwe organisatie, moeten deze kernwaarden helder in beeld gebracht worden.

En niet alleen in een la in het bureau van de directie, maar het liefst zichtbaar en merkbaar voor iedereen.

Alleen op die manier kom je tot een goed beeld voor het (nieuwe) merk.

Het risico van een betekenisloos plaatje

Wanneer je niet eerst de strategie en kernwaarden bepaalt, loop je het risico dat je nieuwe merk niets meer is dan alleen een mooi plaatje. Een prachtige jas met mooie borduursels, maar uiteindelijk trekt niemand ‘m aan.

Een betekenisloos merk is ook lastig te positioneren in de markt, want, als je zelf al niet weet waar je merk voor staat, hoe moet je doelgroep het dan weten? Ook is het moeilijk draagvlak te krijgen voor je nieuwe merk. En dat is met name na een fusie, maar ook bij een grote rebranding voor organisaties erg belangrijk.

Mensen willen ergens mee verbonden zijn en het moet betekenis hebben. Ze voelen zich niet zomaar verbonden met een lege huls.

Strategisch ontwerp

Bij Roadbear Studios kijken we altijd naar de achterliggende bouwstenen van een merk. Op die manier zorg je niet alleen voor veel draagvlak binnen de (nieuwe) organisatie, maar bouwen we ook aan een robuust en toekomstbestendig merk met betekenis.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Onze eigen collectie web tools

Check onze Tools pagina
Share This