Snel een eigen webshop starten? Dit is wat wij leerden van onze eigen shop: 5 tips!

nov 17, 2020 | How-to, Online marketing, Webshop

Halsoverkop een eigen webshop?

Eind 2016 begon ik enthousiast met de online verkoop van kinder regenpakken. Mijn shop heeft 3 jaar online gestaan en dit hebben we ervan geleerd:

Een eigen webshop lekker snel en makkelijk verkopen?

Momenteel starten veel ondernemers vanwege alle Corona maatregelen halsoverkop een eigen webshop. Logisch, de startup kosten zijn relatief laag, er zijn tal van systemen waarmee je in een oogwenk online bent en als je toch al producten verkocht kun je dat nu net zo makkelijk online doen. Verzenden kan met allerlei aanbieders én waar je eerder misschien alleen lokaal verkocht kun je dat nu in heel Nederland! Kan niet beter.. Of toch?

Een webshop runnen is niet zo makkelijk, hoe ga je om met retouren, betalingen? Betalingsachterstanden? Hoe zorg je dat je op tijd voldoende voorraad hebt en hoe zorg je ervoor dat je je vaste klanten niet wegjaagt omdat je online service achterblijft bij je real-life service?

In dit artikel lees je waar jouw snelle ‘coronashop’ aan moet voldoen om geen klanten kwijt te raken én je omzet wat op te krikken!

 

Met stip op 1: gratis verzending

Illustratie van een vrachtwagen met een grote rode strik er omheen

 

Voor veel kleine webshop eigenaren is dit een behoorlijk heet hangijzer. Want wie betaald de verzending? Grote webshops hebben veel volume en kunnen hun pakketten vaak goedkoper versturen. Toch raden wij aan om gratis verzending aan te bieden. Verkoop je geen producten onder de 50 euro, dan is alles gratis, verkoop je kleiner spul? Stel dan een minimum verzendbedrag in.

Een andere leuke truc is de mogelijkheid voor je klanten om hun bestelling aan te vullen met een kadobon. Zo kunnen ze het minimum bedrag voor gratis verzending bereiken én verkoop jij in het voren alvast wat extra’s.

Wil je het je klanten extra makkelijk maken? Koppel dan een plugin aan je webshop waarmee je verzendlabels en track&trace e-mails automatisch worden verstuurd.  Zo weet je klant meteen waar hij aan toe is en hoeft ie niet te wachten totdat jij zijn bestelling hebt verwerkt.

Oh en doe a.u.b niet moeilijk over retourneren, de meeste pakketdiensten hebben een speciaal beleid voor webshop eigenaren. Voor alle producten is wettelijk bepaald dat consumenten ze gewoon mogen terugbrengen naar de winkel, dit geldt dus ook voor webshops.

NB: biedt je online producten aan? Ook dan kan een webshop geschikt zijn voor jou. Met het verkopen van online trainingen en advies kun je via je webshop zelfs een groter publiek bereiken dan je gewend was. Verzendkosten zijn dan uiteraard niet op jou van toepassing, maar wel het online versturen van je training. Zorg er voor dat dit tot in de puntjes geregeld is en dat mensen na betaling direct respons krijgen. Wil je hier meer advies over? Neem dan contact met ons op.

 

Nummer 2: Online betalen

De meeste webshop systemen bieden de mogelijkheid om een online betaalsysteem te integreren. Ook als jouw systeem (hierover later meer) deze mogelijkheid niet biedt kun je gebruik maken van een zogeheten PSP (Payment Service Provider) Even googelen op deze term levert veel resultaten op, maar je kunt gewoon onthouden dat je hiermee je kassa en heel het gedoe er omheen aan iemand anders overlaat. Jouw bezoekers kunnen gewoon op hun eigen manier betalen. Jij incasseert dan later. Wij hebben veel ervaring in het gebruik en de integratie van Mollie.

 

Nummer 3: Goede foto’s, goede beschrijvingen

Illustratie van een man achter een laptop met een vraagteken boven zijn hoofd

Dit lijkt een inkoppertje, maar op zoooo veel webshops is dit echt slecht geregeld. Ons advies: huur een professionele fotograaf in die je helpt met jouw kernproducten aantrekkelijk te fotograferen. Goede fotografen zijn ook niet bang om je te helpen en je tips te geven over hoe je het zelf kunt doen.

Schrijf daarnaast in de omschrijving een goed verkoopverhaal. Beeld je gewoon in dat je naast een twijfelende klant in de showroom staat en vertel alles over je product en de meerwaarde voor je klant. Bijkomend voordeel is dat jouw product hiermee weer extra hoog komt in Google!

Toegegeven: als je rolletjes plakband verkoopt is dit minder belangrijk. Maar bijvoorbeeld lekkere of luxe producten: een absolute must! Je verkoopt een gevoel, geen product!

 

Nummer 4: Gebruik de juiste instellingen en informatie bij je producten.

Verkoop je 1 product in meerdere uitvoeringen, maten of kleuren? Configureer dit dan goed op je website! Het shopt niet lekker wanneer je pagina’s vol feitelijk dezelfde producten voorbij moet scrollen. Zet ook de precieze afmetingen, gewicht, materiaal etc. allemaal bij je product, zo creëer je een informatieve product-database en help je je klant sorteren op wat hij zoekt.

Heb je daardoor maar weinig producten in je shop? Geeft niks. Liever een specialistische shop, perfect ingericht dan een frustrerende rommelboel. Je zet in je zaak toch ook niet je complete inventaris in je etalage?

 

Nummer 5: Zorg dat je webshop goed functioneert.

Een perfect ontwerp is meer iets voor de tweede fase. Goed is goed genoeg. Maar zorg dat hij goed werkt. Dat je afhandeling goed is, dat de mails die je automatisch verstuurt kloppen, dat het maken van een account gemakkelijk en gebruiksvriendelijk in zijn werk gaat. En zorg er alsjeblieft voor dat je webshop perfect toegankelijk is op een mobiele telefoon. Webshops draaien het hoogste verlies op een niet gebruiksvriendelijk mobiel bestelproces.

En als je dan toch bezig bent, zorg dan niet alleen dat je website gebruiksvriendelijk is, maar ook toegankelijk. Dit is makkelijker dan je denkt! (Hierover later meer)

Waar moet je verder op letten?

In 15 jaar websites en webshops bouwen zijn er ook een paar extra zaken die belangrijk lijken bij een webshop, maar dat in de praktijk echt niet zijn. Zeker wanneer je jouw shop snel online wilt hebben om de lockdowns te overbruggen kun je de volgende zaken gerust links laten liggen:

1. Keurmerken zijn overrated. Wanneer je geen grote hoeveelheden producten op je site plaatst en wanneer je geen Chinese export producten verkoopt zijn deze keurmerken alleen maar heel erg duur. Een kleine specialistische webshop gerelateerd aan een bestaande winkel is voor de meeste bezoekers al betrouwbaar genoeg. Wil je extra betrouwbaar overkomen? Vraag dan aan je vaste klanten of ze een review willen achterlaten op je website. Ga je later door met je shop? Dan kun je een keurmerk altijd nog overwegen.

2. Een chatservice is niet nodig voor een kleine shop. Vaak is dit zelfs ook helemaal niet handig, je bent immers vooral bezig met het runnen van je zaak en zit misschien niet 24/7 achter je computer. Stel voor de meest gestelde vragen over jouw product op de contactpagina een mooi stukje tekst op waarmee je ze allemaal probeert te beantwoorden en vermeld hier duidelijk je telefoonnummer en je e-mailadres. Klanten weten je dan echt wel te vinden.

 

Welk systeem is het meest geschikt voor een snelle webshop?

Heb je nog geen keuze gemaakt en wil je snel online? Het kiezen van het juiste systeem hangt van erg veel factoren af. Heb je al een eigen site, in welke branche ben je actief, ben je van plan je webshop ook na de Coronacrisis te gebruiken? Is een eigen webshop uberhaupt wel een goed idee voor jouw bedrijf?

Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuze, zodat je zeker weet dat jouw shop aan al jouw verwachtingen voldoet.
Neem vrijblijvend contact met ons op voor een online adviesgesprek. Na ons adviesgesprek ga jij vliegend van start met een succesvolle shop!

Adviesgesprek aanvragen »

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Onze eigen collectie web tools

Check onze Tools pagina
Share This