Verstuur jij nieuwsbrieven met plaatjes? Let op: de meeste mensen zien ze niet direct!

aug 25, 2022 | Design, Online marketing

Plaatjes in je nieuwsbrief?

Zul je net zien, heb je een mooie tekst geschreven, helemaal je best op gedaan, prachtige (rechtenvrije!) plaatjes erbij gezocht en dat alles met veel moeite in je eigen mailtemplate opgemaakt. Versturen maar en laat die bestellingen, aanvragen en reacties maar binnenstromen.

Maarrr. Veel mensen zien je nieuwsbrief niet op de manier waarop jij hem ziet als je er zo hard aan werkt. In de meeste mailprogramma’s kun je een bericht al lezen zonder hem daadwerkelijk te ‘openen’.

 

Voorbeeld 1: Onleesbare Erfgoedloper

Gevolg: je leest de tekst zonder de plaatjes. Zie hieronder een nieuwsbrief in mijn inbox, zoals ik hem onder ogen krijg (dus zonder het downloaden van de plaatjes).

En dit is hoe hij is bedoeld!

Is dat erg? Nou nee, niet als je je afbeeldingen hebt voorzien van duidelijke omschrijvingen. Let wel, dit zijn niet de alt-tags die je voor de toegankelijkheid moet instellen, maar eerder de tekst die je gebruikt als titel van je artikel. Ook moet je zoals je kunt zien rekening houden met de achtergronden van de plaatjes. Zorg ervoor dat wanneer je een tekstvak gebruikt en je een afbeelding als achtergrond hebt, deze óók een achtergrondkleurtje heeft, anders is dus zelfs je tekst niet goed leesbaar

(Ach, het kan natuurlijk ook strategisch zijn he, dat je het expres doet zodat je lezers alles moeten downloaden, maar nee even serieus, doe het goed!)

 

Voorbeeld 2: gemiste kans van Dribbble

Onderstaand nog een voorbeeldje van een gemiste kans: Er staat op de plek van het logo alleen ‘logo’, hier kun je ook de bedrijfsnaam benoemen, in dit geval Dribbble. En op de plek van het artwork zouden ze hier een leuk tekstje kunnen plaatsen in plaats van ‘hero-image’. Dit is tenslotte een creatief platform, gericht op designers. Dan zou een leuk tekstje of gedichtje op die plek in goede aarde kunnen vallen.

En dit is hoe ‘ie’ eruit ziet:

Voorbeeld 3: ook Drukwerkdeal denkt niet aan een omschrijving

Troost je, je bent niet alleen, ook Drukwerkdeal denkt niet aan een omschrijving. In onderstaand voorbeeld kun je goed zien hoe ik de mail als eerste zie, Het logo is goed vervangen met Drukwerkdeal.nl, zo zie ik meteen van wie de mail is, alleen header_buitenreclame-4 kan echt wel beter!
En dit is ‘m met plaatjes:

Ok het is wel duidelijk toch? Ok, nog eentje dan:

Voorbeeld 4: De icon orange van Marketingtribune

Bij marketingtribune komen ze echt een heel eind. Zo neemt het image daar niet een heel blok in beslag, maar slechts 1 klein regeltje, op die manier prikkel je je lezers extra omdat je lekker veel content kunt laten zien. Wel missen ze de boot bij de icon orange. Want wat is dit voor afbeelding? Een oranje pijltje ja, maar als je er op klikt ga je naar het artikel. Lees meer zou een betere titel zijn voor deze afbeelding. Oh en als we helemaal even willen mieren** dan kun je nog zeggen dat Twitter, Facebook, Linkedin en Instragram wel heel dicht op elkaar staan 🙂


En hier is is dan met plaatjes!

Conclusies? Invullen die hap!

Ik hoop dat je nu ziet waarom het belangrijk is om die omschrijvingen voor de afbeeldingen bij je nieuwsbrief tóch in te vullen. Het is maar een beetje extra werk en het wordt er wel een stuk leesbaarder van!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Onze eigen collectie web tools

Check onze Tools pagina
Share This