Slochterdiep.nl – interactieve responsive map

Slochterdiep.nl app ontwikkeling

De uitdaging: Een interactieve mobiele app met kaart en omleidingen

In 2014 en 2015 heeft Arcadis in opdracht van de Gemeente Hunze de oevers en waterinrichting van het Slochterdiep verbeterd. Door deze werkzaamheden waren gedurende langere perioden delen van het Slochterdiep afgesloten voor verkeer. Om de omwonenden deels tegemoet te komen wilde Arcadis de informatie omtrent omleidingen ook in een mobiele app beschikbaar stellen.

Zoveel mogelijk mensen moesten toegang krijgen tot deze app. De omleidingen en teksten moesten gemakkelijk aan te passen zijn en het moest in een oogopslag duidelijk zijn welke delen van het slochterdiep tijdelijk niet toegankelijk waren en welke routes er eventueel als alternatief beschikbaar waren.

De vraag die meteen centraal kwam te staan was voor welke telefoon bouw je dan een app (iPhone? Android? Blackberry?) en hoe zorg je er voor dat je de gegevens van de omleidingen zelf kunt aanpassen zonder dat je in 3 apps een aanpassing moet doen en hoe druk je de kosten van het laten ontwikkelen van 3 apps?

Onze oplossing: Een interactieve kaart op een responsive mobiele website

Omdat het publiek zo breed was hebben we gekozen voor de simpelste oplossing; een responsive mobiele website.
Je bedient zo in 1 keer alle toestellen (ook tablets). Daarnaast hadden mensen voor een native app ook een internetverbinding nodig gehad om de informatie te kunnen laden.

Project details

Klant Arcadis
Datum oktober 2014
Skills development & design
Bekijk live project »

Mobiele telefoon heatmaps

Ontwerp

We zijn uit gegaan van bestaande iconen. Dit omdat bezoekers en weggebruikers al gewend zijn aan deze symbolen, en dus meteen de boodschap van de site zullen begrijpen. Het kleurgebruik is vrij rustig, een zachte kleur rood en groen zijn gebruikt om aan te geven welke stukken weg er afgesloten zijn, en waar de omleiding zal zijn.

Voor de plaatsing van de elementen hebben we gekeken naar het meest voorkomende gebruik van een mobiel apparaat. Volgens recent gebruikersonderzoek bedient zo’n 49% van de gebruikers de mobiel in de rechterhand met de duim. Dit leek ons ook voor dit project toepasbaar, omdat we er van uit zijn gegaan dat mensen ook onderweg de site zullen bezoeken voor informatie. Hoewel het niet mag, komt het in de praktijk vaak voor dat mensen toch achter het stuur met hun telefoon bezig zijn, dit zal dan bij gebrek aan een handsfree-set met de rechterhand zijn. Andere mogelijkheden om het apparaat vast te houden zijn met twee handen in een kommetje, en met twee handen als een spelcomputer (opereren met twee duimen). Uit onderzoek is ook gebleken dat het linkshandige gebruik ongeveer op 10% zit. Dit is te weinig om rekening mee te houden voor de plaatsing van de elementen.

In het ontwerp hebben we een soort heatmap toegevoegd waarin te zien is wat de optimale zone is voor het gebruik van een mobiele telefoon met een rechterduim. De groene zones zijn optimaal en de rode zone’s zijn moeilijk bereikbaar met de duim.

Ontwikkeling

We hebben een interactieve kaart gebouwd voor de mobiele telefoon. Op de kaart moesten wegwerkzaamheden kunnen worden aangeduid, inclusief de omleidingen, data en alternatieve routes. Hiervoor hebben we gebruik gemaakt van de mogelijkheden van Google Maps, en daar onze eigen fuctionaliteiten aan toegevoegd.

De kaart en de interface moesten responsive zijn. Dit hield voor ons in dat we op elk type scherm de informatie over de wegwerkzaamheden gecentreerd wilden weergeven. De kaart zoomt dus automatisch in op het gebied waarin de werkzaamheden plaatsvinden en toont op die manier in 1 overzicht alle blokkades.

Om de teksten te kunnen aanpassen en de afzettingen en omleidingen in te stellen hebben we een eenvoudige back-end gemaakt waar je teksten en coördinaten kunt invoeren.

 

 

Twijfel je ook over een app?

We luisteren graag naar je wensen en geven vrijblijvend een advies voor jouw nieuwe project.

Share This