CSDM Online Magazine – Webdevelopment & Mobile Design

Ruiter Fotografie - Nieuwe responsive website

De uitdaging: Een meertalig responsive online magazine voor CSDM (CS Digital Media) uit Amsterdam

CS Digital Media was op zoek naar een partij die haar ontwerpen voor een online magazine realiteit kon maken, binnen een strakke deadline. Er was al een papieren magazine, met complete huisstijl, en CSDM zocht naar een manier om haar autoriteit op het gebied van DOOH marketing ook online te versterken en bevestigen.

Er was in-house al een concept-ontwerp gemaakt voor een desktop-scherm, deze moest nog geschikt worden gemaakt voor ook tablet en mobiel. Daarnaast lagen er nog een aantal technische vraagstukken open. En lag er een heel wensenpakket van koppelingen met social media en het laten plaatsen van nieuwsberichten door een complete redactie tot aan de mogelijkheid tot adverteren op de eigen website. Oh ja en de site moest eigenlijk ook binnen 2 maanden live.

Al met al een flinke uitdaging, een die wij vol passie zijn aangegaan!

Onze oplossing: Een responsive website gebouwd in WordPress.

Dit project was uitermate geschikt voor het gebruik van het CMS (Content Management Systeem) WordPress. Omdat WordPress van oorsprong een blogging-platform is, is het al ingericht op meerdere auteurs (redactie), plaatsen van berichten in verschillende categorieen en heeft het uitgebreide mogelijkheden tot koppeling met social media (reageren op berichten via facebook). Daarnaast leent het zich goed om er ook custom aanpassingen in te bouwen, die, zoals al snel bleek voor CSDM, wel nodig waren!

Project details

Klant CS Digital Media
Datum augustus 2017
Skills development & design
Tools Sketch / Invision / WordPress
Bekijk live project »

Ruiter Fotografie huisstijl kleuren aanvullend op het logo
Ruiter Fotografie huisstijl kleuren aanvullend op het logo

Kickoff & Mobiel ontwerp

Het bijzondere aan dit project was dat we konden samenwerken met een bedrijf wat zelf zeer bedreven is in het neerzetten van marketing-campagnes en digitale media-uitingen. Het praat toch anders als je met mensen die deels ook in je eigen vakgebied werkzaam zijn in een brainstorm zit. Je kunt snel schakelen en het geven en verwerken van feedback verloopt dan ook erg soepel.

Ontwerpfase

Voor de ontwerpfase lag er al een vrij compleet en solide ontwerp voor desktop, deze moest echter nog worden omgezet naar schermen voor tablet en mobiel. Ook werd er van ons gevraagd nog even kritisch mee te denken over bepaalde functionaliteiten die misschien specifiek voor het web handig waren. Zo hebben we nog kunnen inbrengen dat reageren op de website via Facebook handig is, ook dachten we alvast mee over hoe het plaatsen van een nieuwsitem in een flexibele lay-out behapbaar gemaakt kon worden voor een redactie.

Feedback met InVision

Voor het afstemmen van de designs met de opdrachtgever en art director van CSDM, Sebastiaan Hendriks, hebben we gebruik gemaakt van inVision. Hier konden we makkelijk designs exporteren direct in een omgeving waar we ook een klikbaar mini-prototype konden laten zien. Ook gaf deze tool ons de mogelijkheid om makkelijk feedback te delen en zo konden we snel schakelen.

De perfecte domeinnaam

Het idee van het online magazine was al behoorlijk uitgekristalliseerd, omdat er immers ook al een papieren magazine lag. Maar online moest e.e.a nog echt vorm krijgen. Zo konden wij ook belangrijke input leveren voor de uiteindelijke domeinnaam. Dankzij onze kennis van met name de nieuwe domeinnaam-extensies zoals in dit geval .online en .magazine heeft CSDM al vroeg in het proces een aansprekende domeinnaam kunnen claimen.

Ontwikkeling

Bij het ontwikkelen van onze WordPress websites houden we uiteraard rekening met de bruikbaarheid op alle schermen (responsive). Ook checken we de sites op laadtijden met verschillende webtools. Met name voor deze website met waarschijnlijk hoge bezoekersaantallen was dit een erg leuke uitdaging. Tijdens de ontwikkeling hebben we ook rekening gehouden met het in stand houden van de aangeleverde lay-out, maar toch het flexibel houden op meerdere schermen en ook flexibel houden voor de redactie die uiteindelijk de berichten van het online magazine moet plaatsen. Dit is vaak een wankel evenwicht, want hoe specifieker de lay-out, hoe meer specifieke eisen er zijn voor het invoeren van een bericht.

Redactie

Het is ons gelukt om de lay-out van het magazine zo flexibel te houden dat de redactie geen rekening hoeft te houden met bijvoorbeeld de lengte van de titel, type afbeelding of lengte van de ondertitel. De site vangt alles af en de redactie kan doen wat ze het beste doet: Interessante content schrijven en plaatsen!

Ik zat met mijn handen in het haar toen ik bij Roadbear Studios aanklopte met een complex vraagstuk dat ook nog op korte termijn klaar moest zijn. Binnen 2 maanden heb ik een compleet product van Rene en Vita gekregen! Zij konden snel schakelen en waren in staat om in korte tijd met hun kennis van code èn design een website buiten de gebaande paden te realiseren. Ik ben erg geholpen met de werkzaamheden en de samenwerking met Roadbear Studios.

Sebastiaan Hendriks

Art Director, CS Digital Media

Ook een WordPress Magazine?

We luisteren graag naar je wensen en geven vrijblijvend een advies voor jouw nieuwe project.

Share This