Experience Groningen – logo en huisstijl ontwerp

Experience Groningen logo en huisstijl

Een huisstijl voor een nieuw event in Groningen

Voor een nieuw project van de gemeente Groningen, Experience Groningen, hebben wij het logo en de huisstijl ontwikkeld. Experience Groningen is een initiatief om buitenlandse studenten in Groningen kennis te laten maken met de Groningse cultuur, historie en bedrijven.

Elk jaar wordt er gedurende een week een programma opgesteld waar exchange students zich voor kunnen aanmelden. Ze krijgen een kijkje achter de schermen bij Groningse bedrijven en clubs zoals bijvoorbeeld FC Groningen, krijgen een cultureel programma en kunnen aanschuiven voor een meet & eat bij echte Groningers thuis.

Project details

Klant Gemeente Groningen
Datum november 2016
Skills branding & design
Bekijk live project »

Schetsen voor het logo

Schets, teken en krabbel

Allereerst moesten er wat schetsen uit het systeem. Een goed logo-idee komt niet zomaar, en (veel) schetsen is een uitstekende manier om je gedachtenstroom in een zo’n vrij mogelijke staat te krijgen.

In deze fase van het project bestaat er nog geen goed of fout, alleen de creatie en visualisatie van alle associaties met het onderwerp.

Uiteindelijk begonnen de experimenten wat vorm te krijgen in de negatieve ruimte en geometrische vormen. We landden uiteindelijk op een oog in de vorm van een G. Het oog staat ook meteen als beeld voor een ervaring (experience), dus dit was zeker een van de kanshebbers.

Van schets naar concept

Toen we tevreden waren over de schetsen en er een aantal goede kanshebbers waren hebben we uiteindelijk deze 7 logo concepten voorgelegd. Er zat bij elke logo een motivatie met uitleg (vandaar de nummers) en de logo’s met het meeste potentieel zijn voorzien van een geel nummer.

Ook hebben we er voor gekozen om alvast een snelle digitale uitwerking van onze eigen eerste keus te maken, dit om alvast te laten zien waar een uitwerking van een van de logo’s naartoe zal gaan.

 

Huisstijl uitwerking
Huisstijl definitief

Van concept naar uitwerking

Na een paar keer overleggen en wat extra uitleg over en weer is er gekozen om het ontwerp met het oog verder uit te werken. We zijn vervolgens aan de slag gegaan met lettertypes en kleurenschema’s. Omdat het een volledige identiteit voor een event moest zijn, wilden we rekening houden met alle soorten weergave van het logo (vlaggen, polsbandjes, kaartjes, posters). We wilden dat de huisttijl een sterke eigen identiteit zou behouden op al deze uitingen en dat het voor andere designers makkelijk te implementeren zou zijn.

Motivatie

De keuze om de kleuren van de huisstijl te baseren op de vlag van Groningen maakt de huisstijl tijdloos. Je kunt deze keuze altijd verantwoorden, ook als de huidige trends weer plaatsmaken voor nieuwe trends. Deze keuze komt meteen ook met een flinke beperking omdat de vlag van Groningen al uit een driehoek van kleuren bestaat. Er is dus weinig ruimte om er nog een complementaire kleur aan toe te voegen zonder het een druk geheel te maken. Voor de rust en ruimte in de ontwerpen is het fijn als er daarom afgeleide of afgezwakte kleuren worden gebruikt (zalm als afgeleide van rood, en donkerblauw als mix van groen en blauw). Het maakt het ontwerp eigenwijs, robuust, uitnodigend, warm en geeft het merk een stevige fundering.

Gebruik

Uiteindelijk is ook gekozen voor deze huisstijl, en hebben we voor het eerste event nog posters en flyers ontworpen. Het logo is voor het event gebruikt op t-shirts, tasjes, polsbandjes etc. Ook is er door studenten van de projectgroep een website gemaakt in de huisstijl die we hebben aangeleverd.

 

Experience Groningen Poster ontwerp
Folder ontwerp inkijkje Experience Groningen
Folder ontwerp inkijkje 2 Experience Groningen
Flyer Voorkant Experience Groningen
Flyer Achterkant Experience Groningen
T-shirt crew Experience Groningen
Merchandise en folder Experience Groningen
Merch Experience Groningen
Polsbandjes Experience Groningen

Ook een nieuwe huisstijl?

We luisteren graag naar je wensen en geven vrijblijvend een advies voor jouw nieuwe project.

Share This